HvA-lector Peter Weijs genomineerd voor Impact Award

5 jun 2018 12:39 | Afdeling Communicatie

Peter Weijs, lector Gewichtsmanagement aan de Hogeschool van Amsterdam, is genomineerd voor de Impact Award. Deze prijs wordt uitgereikt in het kader van de Amsterdam Science & Innovation Award. Het is een nieuwe prijs voor een gevestigde onderzoeker die een wezenlijke bijdrage aan de maatschappij heeft geleverd.

Peter Weijs is sinds 2009 lector aan de HvA. Zijn onderzoek richt zich op het stimuleren van een gezonde leefstijl van diverse doelgroepen, zoals ouderen, peuters en ziekenhuispatiënten. Het aantal projecten dat onder zijn verantwoordelijkheid is gestart en volbracht is indrukwekkend. Een recent voorbeeld is proMIO, waarbij een voedings- en beweegprogramma wordt opgezet voor oudere migranten, bij wie obesitas en diabetes type-2 vaker voorkomen dan bij andere ouderen. Het PROBE-project, waarbij het doel was om ouderen met diabetes met een eiwitrijk dieet en een bewegingsprogramma te laten afvallen, wordt binnenkort afgerond. De onderzoeken vinden plaats in samenwerking met diverse (internationale) partners, onderzoekers, ziekenhuizen, zorginstellingen en kinderopvang.

Onderzoekslab

Het lectoraat Gewichtsmanagement beschikt over een eigen onderzoekslab, het Amsterdam Nutritional Assessment Center (ANAC), waar de effectiviteit van behandelmethodes in de diëtetiek worden onderzocht. Bij dit onderzoek zijn jaarlijks ook veel studenten van de faculteit Bewegen, Sport en Voeding betrokken.

Uitreiking

De Impact Award wordt uitgereikt op 19 juni, tijdens de finale van de Amsterdam Science & Innovation Award. De jury staat onder leiding van UvA-hoogleraar Barbara Baarsma. Weijs is genomineerd in de categorie alfa/gamma. Zijn tegenkandidaat is Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit, die regelmatig te zien was op televisie.

Profiel Peter Weijs

HvA-video Gezond in de stad, waarin Peter Weijs optreedt.

Amsterdam Science & Innovation Award