Bewegen is goed, meer bewegen is beter

Project VITAMINE onderzoekt effect van extra beweging op vitaliteit ouderen

27 nov 2017 00:00 | Afdeling Communicatie

Slechts een derde van de 65-plussers haalt de nieuwe bewegingsnorm van de Gezondheidsraad. Tweederde beweegt dus minder dan vijf keer per week een half uur matig intensief. HvA-promovendus en projectleider Jantine van den Helder van de Faculteit Bewegen, Sport en Voeding (FBSV) onderzoekt met haar projectteam het effect van een programma van thuistraining in combinatie met eiwitrijke voeding om de vitaliteit van deze groep te verhogen.

Nederland telt momenteel 4,5 miljoen inwoners boven de 55 jaar, en zal de komende jaren nog meer vergrijzen. Vitaliteit van ouderen is een actueel vraagstuk. Een actieve levensstijl en gezonde voeding kunnen een groot verschil maken. Dat is de gedachte achter het project VITAMINE (VITale AMsterdamse ouderen IN dE stad), een samenwerking tussen de lectoraten Fysiotherapie, Oefentherapie, Digital Life en Gewichtsmanagement.

Verschillende onderzoeksmethoden

Het projectteam begon in het najaar van 2014 met het inventariseren van de wensen en behoeften van de doelgroep, oudere Amsterdammers, om aan de hand daarvan een digitaal thuistrainingsprogramma te ontwikkelen. Acht maanden later startte het effectonderzoek, dat in totaal twee jaar duurt. Het effectonderzoek brengt in kaart of het extra bewegingsprogramma (aangeboden in de vorm van een app) en eiwitrijke voeding een gunstig effect heeft op de vitaliteit van de deelnemers. Het projectteam meet daarvoor de verhouding tussen spier- en vetmassa, de ouderen vullen vragenlijsten in en doen cognitieve tests. Jantine van den Helder: “Het bijzondere van deze studie is dat we verschillende onderzoeksmethoden naast elkaar gebruiken die uiteindelijk conclusies opleveren op het gebied van voeding & beweging, én op het gebied van gedragsverandering en de rol die ICT daarin kan spelen.”

Studenten van verschillende studierichtingen

Aan het onderzoek werken behalve docenten ook veel studenten van diverse studierichtingen mee vanuit een stage, een afstudeeropdracht of een minor. Van den Helder besteedt een groot gedeelte van haar tijd aan het begeleiden van deze studenten. “Studenten begeleiden is niet standaard een taak van de onderzoeker; dat dit in VITAMINE bij mijn takenpakket behoort maakt het voor mij extra uitdagend.”

Landelijk programma

De effectenstudie loopt nog tot en met juli 2018, daarna volgt de fase van data verzamelen, ordenen en conclusies trekken. Als men duidelijk gunstige effecten vindt zou de mooiste uitkomst zijn dat het digitale trainingsprogramma wordt opgenomen in het landelijke programma “Meer Bewegen voor Ouderen”. Maar eerst maakt VITAMINE kans om tot HvA Onderzoek van het Jaar te worden gekozen tijdens het Research Awards event op 7 december aanstaande.