Opnieuw 6 ton RAAK-mkb-subsidie voor HvA-onderzoek

10 jul 2017 11:32 | Afdeling Communicatie

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) krijgt voor de tweede keer dit jaar 6 ton RAAK-mkb-subsidie van het Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA voor twee onderzoeksprojecten. Met de subsidie gaat de HvA onderzoek doen naar het ‘upcyclen’ van kledingvezels tot interieurproducten, en naar het ontwikkelen van een beweeg- en voedingsprogramma voor migrantenouderen.

De RAAK-mkb-subsidie is ingesteld om de kennisuitwisseling te bevorderen tussen onderzoek en onderwijs op hogescholen, en het bedrijfsleven. De onderzoekprojecten   De subsidie van SIA RAAK bedraagt maximaal 3 ton per project. De projecten RECURF-UP! en ProMio van de HvA hebben beide dit bedrag toegewezen gekregen.

Het HvA-onderzoeksprogramma Urban Technology krijgt deze ronde 3 ton subsidie voor het onderzoek Reusing Circular Urban Fibres for Urban Sheet Based Products (RECURF-UP!).

In dit project gaan onderzoekers en studenten samen met bedrijven de mogelijkheden verkennen om kledingvezels te upcyclen tot biocomposieten, om hier vervolgens interieurstukken van te maken. Zoals wandpanelen van denim, cafétafels van jute, of geluiddempende panelen met textielresten.

De kledingresten worden geupcycled in combinatie met biobased plastics, iets waar de HvA al meerdere jaren onderzoek naar doet. Studenten van de HvA-minor Nieuwe Materialen gaan voor dit project nieuwe materiaalcombinaties testen en ontwerpen maken, bijvoorbeeld met 3D-printtechnieken. Studenten Technische Bedrijfskunde werken businessmodellen uit, en studenten van Saxion Hogeschool zullen hun kennis van textielvezels inbrengen.

De HvA werkt in dit project samen met Ahrend (kantoormeubilair), Starbucks en Sympany (kledinginzameling), mkb-bedrijven en brancheorganisaties.  Kennispartners in het project zijn de hogescholen Saxion, Avans en HZ (Hogeschool Vlissingen).

De HvA-lectoraten Gewichtsmanagement en Fysiotherapie krijgen 3 ton subsidie voor het project ProMIO, een ‘krachtig programma voor migrantenouderen’. Doel is om een beweeg- en voedingsprogramma te ontwikkelen, speciaal gericht op migrantenouderen, en hun behandelaars, fysiotherapeuten en diëtisten.

Aanleiding is dat migrantenouderen een slechtere gezondheid hebben - onder andere vaker chronische ziektes- dan autochtone ouderen. Onderzoekers en studenten Fysiotherapie en Voeding & Diëtetiek gaan de behoeften van migrantenouderen en hun behandelaars inventariseren. Ook gaan zij lichaamssamenstelling, beweeg- en voedingspatroon van verschillende populaties migrantenouderen in kaart brengen.

Uiteindelijk moet hier het programma ProMIO uit voortkomen, om de spierontwikkeling en het fysiek functioneren van migrantenouderen te verbeteren. De nieuwe inzichten uit dit onderzoek worden ingezet in het curriculum van de opleidingen Voeding en Diëtetiek en Fysiotherapie, onder meer in vakken gericht op ouderen, communicatie of multidisciplinair samenwerken.

De HvA werkt in ProMIO onder meer samen met de GGD, Zilveren Kruis Achmea, de Nederlandse vereniging van diëtisten (NvD), het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), Amsterdam Institute of Sport Sciences (AISS) en ouderenverenigingen. Kennispartners zijn het AMC, VUmc en Wageningen Universiteit.

Jaarlijks zijn er twee ronden waarbij onderzoekers uit het hbo een aanvraag kunnen indienen voor RAAK-mkb-subsidie. De genoemde HvA-projecten zijn gehonoreerd in de tweede aanvraagronde van dit jaar. In totaal zijn deze ronde 15 projecten van hogescholen in samenwerking met het mkb gehonoreerd.

Eerder dit jaar, in februari, kregen twee andere HvA-projecten al RAAK-mkb-subsidie toegewezen.

Jonge student legt man van middelbare leeftijd, die op roeimachine zit, iets uit