Studenten HvA vormen buurtredacties voor contact met de wijk

Openbare Bibliotheek Amsterdam is uitvalsbasis redacties

25 mei 2017 08:35 | Afdeling Communicatie

Op straat vind je de mooiste verhalen. Dat weten alle studenten van de opleiding Media, Informatie en Communicatie (MIC) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Maar waar begin je? Studenten ervaren vaak een drempel om de verhalen op te gaan halen, zo vanuit je veilige schoolomgeving op de Amsterdamse Wibautstraat. Daar is een oplossing voor gevonden; buurtredacties in vestigingen van de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) wil graag haar rol als educatief centrum in de buurt versterken en daarmee de verbinding met de buurtbewoners. Wat leeft er bij hen?, waar hebben zij behoefte aan? De buurtredacties zijn een manier om de buurtbewoners beter te leren kennen en te betrekken bij de OBA én hun buurt. Er zijn 12 buurtredacties actief in verschillende OBA-vestigingen in de stad. De studenten doen dit als opdracht van het tweedejaars project Televisie van de opleiding MIC, dat jaarlijks plaatsvindt in het tweede semester.

Videoportretten

De studenten zijn minstens één dagdeel per week aanwezig op de OBA-vestiging en maken videoportretten van markante buurtbewoners, maar ook reportages over kwesties die de wijk bezighoudt. Student Sascha Brolman, buurtredactie OBA Waterlandplein: “Het was in het begin best een uitdaging om contact te leggen, maar het bleek al gauw dat bewoners bereid waren om mee te doen en trots zijn op hun buurt.”

Televisieprogramma voor buurtbewoners

Het project duurt tien weken, in de achtste lesweek nemen de studenten in de televisiestudio van de HvA een buurtpraatprogramma op met twee prominente bewoners uit hun wijk. Dit televisieprogramma wordt in de laatste lesweek vertoond op een evenement waarvoor alle buurtbewoners worden uitgenodigd en dat plaatsvindt in de OBA-vestiging. Op de facebookpagina plaatst de redactie foto’s, berichten en video’s en worden buurtbewoners aangemoedigd om te reageren.

Vlieguren maken

Docent Rob van Burik: "In deze fase van hun studie is het voor studenten belangrijk om vlieguren te maken; daar leren ze het meest van. Door veel te doen leren ze dat bij het maken van een productie niet alleen technische vaardigheden, maar ook het doen van onderzoek, het maken van een verhaallijn en sociale vaardigheden belangrijk zijn. Bij een buurtbewoner doe je eerst een ‘praatje pot’ en drink je netjes je kopje koffie met teveel suiker op; daarna creëer je de setting en vraag je wat je wilt weten."

Verhalen om nooit te vergeten

De studenten gingen met voormalig acteur Rob van Hulst naar de Wallen, ze deden mee met gym met bejaarden in Oud Zuid en bezochten een oud-kraker in de Staatsliedenbuurt. Ze vertelden het aangrijpende verhaal van een joodse onderduikster, en dat van een extravagante homo die in het Islamitische Slotermeer woont. Ook spraken ze een vrouw die al tien jaar lang haar man thuis verzorgt. Hij kreeg in 2007 een hersenbloeding en sinds die noodlottige dag moet ze hem lepeltje voor lepeltje eten geven. Voor de studenten zijn het stuk voor stuk indrukwekkende ervaringen om nooit te vergeten. En daar ligt ook winst: de studenten maken niet alleen ‘vlieguren’, maar doen ook levenslessen op. Het project krijgt volgend studiejaar een vervolg in het tweede semester; de wens is om dan ook radio te gaan maken vanuit de OBA vestigingen.

Makkies voor vrijwilligers in Javabuurt

De redactie van OBA Javaplein maakte een reportage van de Makkiewinkel met Jennifer Veltman en Niarder Kuar. Bekijk het resultaat.

Neem voor meer informatie contact op met Rob van Burik (docent FDMCI), r.j.w.van.burik@hva.nl of 06-2115 6868