Tien jaar gratis juridisch advies bij HvA

Het Juridisch Spreekuur viert jubileum

6 apr 2017 07:00 | Afdeling Communicatie

Tien jaar geleden richtten twee HvA-docenten Het Juridisch Spreekuur op. Destijds niet meer dan een lokaal in de Hogeschool van Amsterdam (HvA) waar studenten terechtkonden voor juridisch advies. Tien jaar later behandelt het spreekuur jaarlijks zo’n 600 zaken in drie verschillende stadsdelen van Amsterdam. Vandaag jubileert Het Juridisch Spreekuur met een feestelijke congres.

Gerund door studenten

Oprichters van HJS Lilian Stuger-Kembel en Menno Kluft, allebei docent Recht bij de HvA, staan nog steeds aan het roer van Het Juridisch Spreekuur (HJS). “Voor een juridische opleiding is het per definitie gezond om een juridisch spreekuur in huis te hebben”, vertelt Lilian Stuger-Kembel. “HJS wordt namelijk gerund door een jaarlijks wisselend team van 45 HvA-studenten, zowel stagiairs als afstudeerders, van de opleidingen HBO-Rechten en Sociaal Juridische Dienstverlening. Deze studenten maken zo al vroeg kennis met een breed scala aan zaken die ze straks ook in hun werk tegenkomen. Een deel van de zaken gebruiken we bovendien als geanonimiseerde casus in het onderwijs”. Voordat een advies van een student de deur uit gaat, wordt deze eerst grondig doorgenomen door een expertdocent (recht en/of taal) van de HvA.

Voor de stad

Bij de oprichting van HJS in 2007 gaven studenten gratis juridisch advies aan hun medestudenten. Al na een jaar bleek de behoefte groter te zijn. Stuger-Kembel: “We zijn er nog steeds voor onze studenten, maar inmiddels ook voor onze HvA-collega’s én inwoners van de stad Amsterdam en ook nog steeds gratis. Zo helpen we bewoners van Amsterdam Nieuw-West, Oost en Zuidoost bij hun juridische problemen. In deze wijken zitten de zogenoemde BOOT-winkels (Buurtwinkel voor Onderwijs, Onderzoek en Talentontwikkeling. Red.) waar HvA-studenten tal van diensten, waaronder juridische spreekuren via HJS, leveren aan bewoners en organisaties in Amsterdam.”

HvA

Lilian Stuger-Kembel en Menno Kluft te midden van huidige HvA-studenten bij HJS

Vuurwapens in de kofferbak

HJS behandelt uiteenlopende zaken op allerlei rechtsgebieden, waaronder Wonen, Belasting en Werk. “Alleen strafrechtzaken behandelen we niet. In het begin wel. Maar toen een cliënt vroeg naar de strafmaat voor het vervoeren van een lading vuurwapens, hebben we besloten om dit soort zaken niet meer aan te nemen. De veiligheid van onze studenten mag natuurlijk niet in gevaar komen”, vertelt Stuger-Kembel met een serieuze blik.

Ingrijpende gevolgen

Gelukkig zijn de meeste cliënten minder kwaadwillig, maar hebben zaken vaak wel ingrijpende gevolgen. Stuger-Kembel: “Zo stapte er laatst een buurtbewoner binnen met het verhaal dat de supermarkt waar hij werkte hem al jaren te weinig salaris betaalt. Dankzij HJS verdient deze werknemer nu een correct salaris en bovendien is het verschil met terugwerkende kracht uitgekeerd.” Regelmatig neemt HJS complexe zaken in behandeling. Behoort een bruidsschat bijvoorbeeld tot gemeenschap van goederen, als een stel voor de Nederlandse wet getrouwd is en het huwelijk ook erkend is in het land van herkomst?

Toekomstplannen

De toekomstfocus van HJS ligt bij een efficiëntere aanpak van vraagstukken. “We werken nu aan een digitale omgeving waarin we, geanonimiseerd, nieuwe zaken kunnen vergelijken met zaken uit het verleden. Zo kunnen we cliënten een betere inschatting geven over het verloop van hun zaak”, legt Stuger-Kembel uit. “Ook denken we na over de inzet van mediation. Mogelijk kunnen cliënten hun conflict zelf oplossen onder begeleiding van een ervaren mediator”, vult Kluft aan. “Verder willen we meer focus aanbrengen in de werkzaamheden. Wat voor zaken willen we blijven behandelen en welke niet, of in mindere mate? Met welke (nieuwe) organisaties gaan we wel of niet samenwerken? En vooral: waarom? We hebben nu waanzinnig veel te doen en zullen keuzes moeten maken; het laatste wat we willen is ten onder gaan aan ons eigen succes”, lacht Stuger-Kembel.

HvA

Over 10 jaar Het Juridisch Spreekuur

• Opgericht in 2007
  • HJS zit in de drie BOOT-locaties in  Amsterdam Nieuw-West, Oost en Zuidoost en in het Muller-Lulofshuis van de HvA