Hogeschool van Amsterdam

Drie HvA-studenten genomineerd voor ECHO Awards

29 apr 2015 13:07 | Afdeling Communicatie

Drie HvA-studenten zijn dit jaar genomineerd voor de ECHO Award, de stimuleringsprijs voor talentvolle studenten met een niet-westerse achtergrond. Studentes Pari Ibrahim (HBO Rechten), Bēylula Yosef (Toegepaste Psychologie), en Ayling Oei (HBO Rechten) staan op 21 mei op het podium bij de prijsuitreiking.

Elk jaar selecteert de jury van de ECHO Award uit de inzendingen de veelbelovendste studenten met niet-westerse achtergrond voor de prijs. Deze drie HvA-genomineerden vallen  dan ook op vanwege hun prestaties binnen en buiten de opleiding.

Studente Pari Ibrahim

Pari Ibrahim

Pari strijdt voor Yezidi’s

De genomineerde Pari blinkt niet alleen uit in haar studie HBO Rechten, maar ook vanwege haar activisme. Pari vluchtte met haar familie uit Irak toen zij drie jaar oud was en verbleef twee jaar in vluchtelingenkampen, tot de familie asiel kreeg in Nederland. Toen IS in 2014 Noord-Irak aanviel en een slachting aanrichtte onder de Yezidi’s, kwam Pari onmiddellijk in actie en organiseerde demonstraties voor EU-gebouwen. Ze kaartte de situatie aan op een vergadering van de VN in Genève en sprak in de VS bij universiteiten als Harvard en met VN-medewerkers in New York. Pari zette vervolgens de Yezidi Foundation op, een stichting die humanitaire hulp biedt aan de zwakste leden van de Yezidi-gemeenschap, met name misbruikte vrouwen en meisjes. Op BBC World vroeg Pari er aandacht voor dat meisjes dagelijks verkracht worden. Voor een uitzending van Brandpunt reisde ze naar de berg Sinjar en vluchtelingenkampen en bracht vrouwen en meisjes daar in contact met een traumapsycholoog. ‘Pari heeft op jonge leeftijd al enorm veel bereikt en durft de uitdaging aan om iets te betekenen voor de wereld,’ vertelt docente Shagoia Mafi.

portretfoto Bēylula Yosef

Bēylula Yosef

Bēylula: bruggenbouwer 

De tweede HvA-genomineerde, Toegepaste Psychologie-studente Bēylula Yosef, heeft haar wortels in Eritrea. Ondanks gezondheidsproblemen doorloopt Bēylula met succes haar studie Toegepaste Psychologie. Ze doet op dit moment o.a. onderzoek naar de onderwijscarrière van tweede generatie Eritrese jongeren en helpt zij kinderen om zich goed voor te bereiden op de citotoets als mentor bij NUC (New Urban Collective). Daarnaast werkt zij aan een project om de levensverhalen van vluchtelingen te presenteren voor een groot publiek. In de Tolhuistuin organiseert ze het evenement Pak je avond, een avond in de geest van Nelson Mandela met poëzie en verschillende artiesten. Ze schrijft en fotografeert daarnaast; onlangs won ze een columnwedstrijd. De column wordt op 4 mei gepubliceerd op Joop.nl en Bēylula leest deze op 5 mei voor op het Bevrijdingsfestival in Utrecht. Docent Hendrikje Veerman vertelt: ‘Bēylula is een bijzonder talentvolle student, die ondanks tegenslagen bijzonder veerkrachtig, open en vechtlustig is. Ze is een echte bruggenbouwer.’

Portretfoto Ayling Oei

Ayling Oei

Ayling: passie voor talent

No man is an island. In deze uitspraak kan de genomineerde HvA-studente Ayling Oei zich goed vinden: Ik ben ervan overtuigd dat elk mens minstens één talent heeft, iets waar hij of zij in uitblinkt. Alleen krijgt niet iedereen dezelfde kansen om deze ontdekkingsreis aan te gaan.’ Daar wil Ayling verandering in brengen, door mensen met elkaar te verbinden. Dit deed zij als voorzitter van de opleidingscommissie van HBO Rechten en als medewerker van het Rode Kruis-project ‘Samen in Amsterdam’ tegen eenzaamheid en isolement. Na een stage bij het Openbaar Ministerie signaleerde Ayling in de jurisprudentie een scherpere afkeuring van culturele delicten dan jaren geleden. Zij schreef daarop een nota over dit onderwerp dat als naslagwerk voor de advocaten-generaal van het Gerechtshof Ressortsparket Amsterdam ter beschikking is gesteld. Docent Shagoia Mafi: 'Ayling is een energieke student die heel goed weet wat ze wil en hoe ze het dit wil bereiken. Zij volgt haar passie en neemt nooit genoegen met half werk.'

Over de ECHO Award

Jaarlijks reikt stichting ECHO de ECHO Award HBO en de Echo Award Wo uit aan excellent talent met een niet-westerse achtergrond in het hoger onderwijs. De winnaars worden beloond met een summercourse aan UCLA, the University of California Los Angeles in de Verenigde Staten. Lees meer op www.echo-net.nl.

Foto's: Ebru Aydin