Hogeschool van Amsterdam

Kweken in de kantoorkantine met led-kasje

20 mrt 2015 09:05 | Afdeling Communicatie

Zelf kweken is populair, en nu ook duurzaam én snel dankzij de kweekinstallatie van oud-HvA-student Toon Roozen. Toon ontwikkelde in samenwerking met Koppert Cress een handzaam kasje met led-verlichting. Sinds deze week zijn Toons eerste 10 kweekinstallaties gereserveerd door een bedrijfscateraar.

Toon Roozen volgde in het laatste jaar van zijn studie Product Design het CleanTech onderzoeksprogramma, met het doel om urban farming naar consumenten te brengen. Tijdens zijn stage bij internationaal tuinbouwbedrijf Koppert Cress ontwikkelde Toon een kasje met led-verlichting, waarin de consument binnen een week cressen (kiemen) kweekt. Hierna ontwikkelde Toon in samenwerking met Koppert Cress een vernieuwde versie van het kasje, kleiner en gebruiksvriendelijker. Deze komt binnenkort op tien locaties van bedrijfscateraar Appèl, zodat consumenten bewuster worden van hun voeding en de oorsprong hiervan.

Snel oogsten

Toon vertelt over zijn nieuwe kweekinstallatie CressToday: ‘We zien al dat mensen zelf kweken leuk vinden; denk aan de moestuintjes van Albert Heijn. Maar er gaat veel tijd en aandacht overheen voor je de zelfgekweekte tomaatjes of basilicum kunt oogsten. Het leuke van deze kweekinstallatie, is dat al binnen een week een zaadje tot voedsel groeit. En je kunt elke dag oogsten.’ Dit gaat zo snel dankzij de led-verlichting; handig in de herfst en de winter, want samen met het watersysteem zorgen deze led-lampjes voor precies de juiste omstandigheden.

Led-kasje om cresses in te kweken

Nespresso voor kruiden

De kweekinstallatie ziet eruit als een groen kruidenrekje en werkt als een Nespresso-apparaat: je plaatst hier cupjes in met cressen. Net als bij het koffiezetapparaat vul je vantevoren het waterreservoir. De plantjes groeien op een bedje van een soort houtvezel, dat na gebruik bij het compostafval kan. De cressen komen in veel verschillende smaken, ze zijn lekker vers en ook nog eens heel gezond: in een paar cressen zit bijvoorbeeld evenveel sulforafaan (antioxidant) als in een hele broccoli.

Het nieuwe kweken voor thuis

Toon ziet het als een heel goed begin dat de bedrijfscateraar de kasjes heeft gereserveerd: ‘Wanneer consumenten in de kantine ervaren hoe lekker en gemakkelijk dit is, dan maken we hen ook enthousiast. Ik ben van mening dat er veel te winnen valt op het gebied van kweken op kleine schaal- deze nieuwe manier van kweken komt ook naar onze huishoudens.’ Toon werkt parttime bij Koppert Cress en heeft ook een eigen bedrijfje opgezet om de CressToday te promoten: www.growntoday.com.

Oud-student Toon Roozen met zijn led-kasje

Toon inspecteert de cresses

Kweekinstallatie met cresses erin

Het handzame keukenkas(t)je

Vers geoogste kiemen op een bord

De knapperige cresses