Hogeschool van Amsterdam

Alumni aan de slag als co-docenten op vmbo

13 feb 2015 10:24 | Afdeling Communicatie

In september startte Academie van de Stad het project co-docent, waarbij beginnende leraren en pedagogen vmbo-docenten ondersteunen op pedagogisch of didactisch gebied. Meerdere HvA-alumni zijn al aan de slag gegaan als co-docent in dit werkervaringstraject.

HvA-alumnus Ype was een van de co-docenten die de afgelopen maanden deelnam aan dit project. ‘Ik heb de tweedegraads lerarenopleiding Geschiedenis aan de HvA afgerond, maar kon geen baan vinden. Het lastige was dat ik wel bijbaantjes had gehad, maar niet op mijn eigen werkgebied.’ Het was voor Ype een reden om deel te nemen. ‘Ik wilde iets met mijn onderwijsdiploma doen. Ik heb nu de kans gehad om leerlingen een-op-een te begeleiden, en ervaring op te doen met het vmbo-onderwijs,’  vertelt hij. De pilot van het project co-docent wordt vanaf maart verlengd en uitgebreid naar drie vmbo-scholen, zodat de alumni er nog meer van kunnen leren.

Co-docent heeft veel in te brengen

De jonge afgestudeerden ondersteunen de vmbo-docenten bij de pedagogische en didactische uitdagingen die zij ervaren in hun werk. Dit moet de uitval van de docenten verminderen. Op didactisch gebied ondersteunen de co-docenten onder andere bij het lesgeven of helpen zij om lesprogramma’s in te vullen. Pedagogisch dragen zij bij door in gesprek te gaan met docenten, mentoren, ouders en leerlingen en door het nadenken over een veilige sfeer in de klas.

Tegelijkertijd kunnen de jonge co-docenten bijdragen aan een professionaliseringsslag in het onderwijs. De jonge alumni helpen om het onderwijs verder te ontwikkelen: beleidsmatig kunnen zij bijvoorbeeld protocollen opstellen, examentrainingen ontwikkelingen of een strategie maken voor de overgang van leerlingen van vmbo naar mbo.

Ype vertelt: ‘Tijdens mijn stage als student diepte ik mijn vakinhoudelijke kennis uit. Die kennis heb ik ook ingezet in het traject als co-docent, bijvoorbeeld door een lesprogramma te maken over de VOC. Toch heb ik vooral op pedagogisch gebied veel geleerd. De focus lag op het omgaan met en tussen leerlingen. Die pedagogische ervaring is een waardevolle toevoeging voor mijn cv.’

Meer informatie

Ben jij afgestudeerd en lijkt het je wat om deel te nemen aan het werkervaringstraject co-docent? Solliciteer dan via http://www.academievandestad.nl/vacature-co-docent.html

Co-docent Ype

HvA-alumnus Leraar Geschiedenis en co-docent Ype