Hogeschool van Amsterdam

De Innovatielabmarkt: studenten presenteren hun uitvindingen

29 jan 2015 09:30 | Afdeling Communicatie

Op woensdag 28 januari is het dringen tussen studenten in pakken op de vierde verdieping van de Leeuwenburg. Groepjes tweedejaars ED&I-studenten presenteren op deze innovatielabmarkt de uitvindingen die zij ontwikkelden voor opdrachtgevers, kleine en grote bedrijven.

Even wringen tussen alle bezoekers, en daar staat dan de onbetwiste eyecatcher op deze Innovatielabmarkt: een skateboard in allerlei kleurtjes, gemaakt van plastic afval. Student Daan Langeveld ontwikkelde het skateboard met zijn medestudenten voor opdrachtgever The Plastic Whale.

The Plastic Whale vist bergen plastic afval uit de grachten, en wilde iets laten maken van al de petflessen en doppen. De studenten maakten een mal voor de doppen, en hebben vervolgens de plasticoven in de Leeuwenburg tot hoge temperaturen gestookt. Zij lieten het plastic onder druk afkoelen, zodat een hard skateboard ontstond. De studenten maakten ook een doorzichtig skateboard van de petflessen zelf. ‘Lastig materiaal, want dat implodeert gemakkelijk.’ Gelukkig staan de studenten hier heelhuids, met drie skateboards.

Chocoladerepenmachine

Studenten Thomas Kuipers en Wouter van Oosten staan bij een uitvinding die rechtstreeks uit Willy Wonka’s Chocoladefabriek lijkt te komen: een chocoladerepenmachine. Zij kregen van Chocolatemakers de opdracht om iets te bedenken om de repen netjes te ordenen, die belanden op dit moment nog in een grote doos. De studenten maakten een mechanisme dat de repen achter elkaar stapelt, en ze schuiven automatisch op. ‘Het moest compleet mechanisch zijn, dus niet met motoren of op stroom’.  De uitdaging is gelukt, demonstreren de studenten, terwijl de repen voorbij het publiek schuiven.

Thomas Kuipers en Wouter van Oosten met de chocoladereepmachine

Superzuinige motor

Verderop staan studenten Robin Walter en Robin Oberts bij iets wat op een roulette lijkt. Deze draaiende schijf is een Halbach-motor, leggen zij uit, een motor met een extreem hoog rendement. Robin licht toe hoe het werkt: ‘99% van de stroom van deze motor wordt omgezet in energie. Normaal zit een magneet in het midden en daar een spoel omheen; hier zit de spoel juist in het midden.’ Het is de bedoeling dat deze motor de nieuwste toevoeging wordt van de HvA-waterstofauto, zodat die straks opnieuw een zuinigheidsrecord rijdt op de Shell Eco Marathon.

Studenten Robin Walten en Robin Oberts bij de Hallbach-motor

Vernieuwde EVA

‘Wil je het meest interessante project van de Innovatielabmarkt zien? Kom met mij mee!’ student Bart Koese wenkt enthousiast naar de maquette van de EVA, de stadsauto waarmee de HvA meedoet aan de Shell Eco Marathon. De studenten laten zien hoe zij een kap en frame ineen hebben ontworpen, waardoor de auto zo’n 76 kilo lichter wordt. De auto laadt op wanneer hij remt. De nieuwste versie wordt niet langer elektrisch, maar loopt op waterstof. De naam wordt dan ook veranderd van EVA naar HvA, Hydrogen Vehicle Amsterdam.

 

Foto's: Jantine de Groot

Het team van Plastic Whale presenteert skateboard van afvalplastic

Studenten die het skateboard van flessendoppen maakten voor The Plastic Whale: v.l.n.r.: Nathan Koek, Daan Langeveld, Ties Baars, Kjell Ziesemen, Thijs Andriessen.