HvA-studente brengt wormencompostbak op de markt

18 dec 2014 09:32

HvA-studente Claire Hornn presenteert een stijlvol alternatief voor de stinkende gft-bak: de wormencompostbak. Je kunt voedselresten kwijt in de bamboe bak, waarin wormen dit verwerken tot compost. Claire brengt de duurzame bak volgend jaar op de markt.

Studente Claire Hornn volgde een project om voedselverspilling tegen te gaan in haar opleiding Product Design, en kwam zo op het idee van de wormencompostbak. Claire vertelt: ‘Hoe efficiënt je ook inkoopt, je houdt altijd voedselresten als schillen, koffiedik en thee. Daar kun je compost van maken: heel nuttig, daarmee maak je de omgeving groener. Kunststof compostbakken staan normaal in de tuin. Maar wormen composteren efficiënt en geurloos, dus deze wormencompostbak kun je gebruiken in huis, middenin de stad.’

Esthetisch krukje

De wormencompostbak vormt een goed alternatief voor de gft-bak. In Amsterdam scheiden mensen gft-afval niet eens, en op andere plekken wordt de gft-bak maar eens per twee weken opgehaald, waardoor het zaakje gaat stinken. De wormencompostbak is geurloos en is gemaakt van duurzame bamboe, want in tegenstelling tot hout composteert dit niet mee. Het resultaat is een esthetisch multifunctioneel product: je kunt het ook gebruiken als krukje. Claire volgt nu de minor Ondernemerschap, en gaat het product in 2015 op de markt brengen. Vanaf 5 januari kunnen bedrijven de wormencompostbak testen.

Dwalende wormen

Maar hoe voorkom je dat de wormen de luchtgaatjes uitkruipen en op strooptocht gaan door je huis? Claire: ‘Eerst heb ik het getest met wormen uit een wormenkwekerij. Die wormen bleken juist uitermate energiek te zijn, ze gingen ’s nachts op avontuur. Nu gebruik ik voor de wormencompostbak een speciaal wormensoort: de tijgerworm. Deze rode wormen met kleine streepjes zijn extreem rustig. Ze blijven tevreden zitten in de donkere, vochtige bak met voedsel.’ En als wormen blij zijn, leggen ze eitjes: zo groeit de wormengemeenschap en kun je weer wormen weggeven aan anderen.

Claire houdt tijgerwormen in haar handpalm

De tijgerworm is rustig van aard. Zijn officiële naam: de Eisenia Fetida.

Op zoek naar huisdieren?

Claire wisselt ideeën, compost en wormen al uit met Cityplot in Amsterdam, een organisatie in urban farming. Claire hoopt dat bedrijven in Amsterdam de bak willen testen, ze heeft al contact met een locatiemanager op de HvA om de bak op de hogeschool zelf neer te zetten. Ook consumenten kunnen de bak bestellen. ‘De wormencompostbak is ook heel leuk en leerzaam voor kinderen,’ vertelt Claire. Zoek je nog een verrassend kerstcadeau, neem dan contact op met Claire om het prototype te testen: studioclairehornn@gmail.com

Wormencompostbak kan gebruikt worden als tafeltje

Je kunt de esthetische wormencompostbak ook gebruiken als krukje of bijzettafeltje