Hogeschool van Amsterdam

HvA-docent Forensisch Onderzoek wint KNCV Onderwijsprijs

12 nov 2014 14:32

HvA-docent Marc van Bochove heeft afgelopen zaterdag 8 november de Onderwijsprijs 2014 gekregen van de KNCV, de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging.

Chemiedocent Marc van Bochove van de opleiding Forensisch Onderzoek stond zaterdag met twee andere kanshebbers op het podium tijdens de Woudschoten Chemie Conferentie. De drie finalisten moesten ter plekke nog een presentatie geven over hoe zij chemie onderwijzen.

De levendige en enthousiaste presentatie van HvA-docent Van Bochove overtuigde de jury. De manier waarop hij studenten kennis laat maken met de praktijk en zijn uitgesproken plezier in het geven van colleges, gaven de doorslag. Naast een kunstwerk en de titel “Gouden Docent 2014” ontvangt Marc ook een cheque van 2000,- euro, te besteden aan een onderwijscongres in het buitenland.

Brandstichting in het lab

Van Bochove presenteerde een voorbeeld dat hij voor eerstejaars gebruikt: een afgebrand huis als plaats delict van mogelijke brandstichting. Studenten moeten chemische technieken gebruiken om na te gaan of er bijvoorbeeld benzineresten aanwezig zijn. De studenten voeren in het lab analyses uit die vergelijkbaar zijn met wat het NFI doet. “Hij laat studenten in het eerste jaar al kennis maken met geavanceerde labapparatuur,” vond de jury.

Aanprijzingen van studenten

De studenten van de studievereniging Forensisch Onderzoek hadden hun docent genomineerd door een voordracht in te zenden. In hun voordracht prijzen zij hoe Van Bochove de scheikundelessen boeiend maakt: “Chemie wordt door de studenten over het algemeen als het meest lastige vak van onze opleiding ondervonden. Toch vinden de meeste studenten de colleges van Marc het leukst.”

Van Bochove maakt moeilijke materie begrijpelijk met hedendaagse voorbeelden als game-icoon Supermario, schrijven de studenten. Ook ervaren zij geen kloof tussen de klas en de docent: “Bij de toxicologiecolleges praat Marc ook over zijn eigen ervaringen die hij tijdens zijn studententijd heeft meegemaakt. Dit maakt het goed voor te stellen dat hij ook net zoals ons is geweest.”

Over de KNCV Onderwijsprijs

De KNCV Onderwijsprijs wordt jaarlijks toegekend aan een docent uit een specifiek onderwijsgebied, het voortgezet onderwijs, het wetenschappelijk onderwijs of het beroepsonderwijs. Dit jaar was de beurt aan het hoger beroepsonderwijs.