Hogeschool van Amsterdam

HvA-studenten lanceren website Luchtvaartfeiten.nl

21 okt 2014 15:47

80 procent van de ongevallen in de luchtvaart hangt samen met menselijke fouten. Dit blijkt uit het eerste rapport dat gepubliceerd is op het vandaag gelanceerde Luchtvaartfeiten.nl. Deze website is gemaakt door HvA-studenten van de Aviation Academy, op initiatief van oud- PNL-directeur en KLM-piloot Joris Vlaming en in samenwerking met Netherlands Aerospace Group.

Twee groepen van vijftien excellente studenten van de Aviation Academy van de Hogeschool van Amsterdam hebben de website Luchtvaartfeiten.nl gemaakt. Initiatiefnemer en de begeleider van de studenten is Joris Vlaming: 'Mijns inziens is de behoefte aan feitelijke informatie over luchtvaart bij politiek en publiek onverminderd groot. De Aviation-studenten van de HvA beschikken over deze kennis en hebben nu een platform om deze informatie helder en objectief te delen.’ Piloot Joris Vlaming was voorheen directeur van het Platform Nederlandse Luchtvaart, dat een jaar geleden wegens geldgebrek werd opgeheven.

Menselijke fouten

De meeste ongevallen in de luchtvaart ontstaan door een combinatie van factoren. Het luchtruim wordt steeds drukker en de computergestuurde apparatuur complexer; daarmee groeit ook de invloed die dit heeft op het functioneren van piloten. “Dit vraagt een andere veiligheidscultuur,” legt Vlaming uit. Ook HvA-Lector Aviation Engineering Robert Jan de Boer is betrokken bij Luchtvaartfeiten.nl.

KLM en Schiphol

Op Luchtvaartfeiten.nl geven de studenten naast de factsheet Human Factors ook de feiten rondom de groeigrenzen van Schiphol en de overloop naar Eindhoven en Lelystad. De studenten merken op dat het grootste deel van de intercontinentale bestemmingen van  KLM bestaat dankzij de overstappers. Deze passagiers leveren minder geld op dan reizigers met bestemming Schiphol, die bijvoorbeeld met Easyjet reizen. Kijk voor meer informatie op Luchtvaartfeiten.nl.

Betrokkenen Luchtvaartfeiten.nl

Van links naar rechts: Joris Vlaming (PNL/KLM/HvA), René van Doorn (NAG), Robert Jan de Boer (HvA), Karin Elbers en Mitchel Pappot (honoursstudenten HvA), Frank Jansen (NAG) en Geert Boosten (HvA).