Hogeschool van Amsterdam

HvA Research Award: slimme onderzoekers zijn nodig

10 okt 2014 11:43

‘Amsterdam wil een slimme stad zijn, en heeft slimme onderzoekers nodig.’ Hugo Fernandes Mendes, Chief Science Officer van Amsterdam, leidt op 9 oktober de jury van het HvA Research Event. De jury roept student Wietse Jelles uit tot winnaar met zijn onderzoek naar het uitdagen van onderpresteerders. Samir Achbab wint de docentenronde met het grote onderzoek naar laaggeletterdheid, en de publieksprijs gaat naar Jurjen Helmus’ onderzoek naar laadpalen.

De student-finalisten blijken onverminderd knappe koppen, dat maakt het de jury lastig. Zo onderzocht Rosine van Dam de Amsterdamse schuldhulpverlening. DOO-student Wietse Jelles wilde onderpresteerders op zijn stageschool uitdagen in de geschiedenisles. Hij ontdekte dat de leerlingen voor zijn eigen opdrachten wél hun hersens moesten kraken. DBSV-studenten Karin Veltman en Mandy Bleeker deden onderzoek naar positieve turncoaches.  En  Denise Wieferink en Robin Kwakman (Fysiotherapie) kwamen er voor het AMC achter dat handknijpkracht een goede indicatie geeft of intensive care-patiënten al kunnen opstaan.

Laadpalen en CSI-praktijken

Dan komen de docenten op. ‘Hoe koop je een kaartje voor de trein naar Groningen als je niet kunt lezen?’ Docent-onderzoeker Samir Achbab laat het publiek voelen hoe het is om laaggeletterd te zijn. Hij verrichtte met Urban Management een onderzoek onder 4500 inwoners van Nieuw-West, waarvan 27% laaggeletterd blijkt. Anna Mapes neemt de zaal daarna mee in een crime scene. Nieuwe DNA-technieken maken het mogelijk om binnen enkele uren DNA te analyseren. Maar wat is het effect daarvan op rechercheurs?

Jurjen Helmus (DT) komt met een scoop: hij analyseert voor gemeente Amsterdam alle big data rondom laadpalen, en sinds vandaag ook voor Den Haag en Rotterdam. Sanne Huibregts, docent Pedagogiek, presenteert ten slotte haar onderzoek naar videofeedback in de kinderopvang. Leren begint namelijk al op de peuterleeftijd, en er is nog weinig bekend over hoe je dit stimuleert.

Juryoordeel

Student Wietse Jelles wint €1500 met zijn onderzoek naar het uitdagen van onderpresteerders. Wietse focuste zich niet op de excellente student, maar voerde juist een gedegen onderzoek uit naar degenen die beneden hun kunnen presteren. Hij gaat de prijs gebruiken om door te studeren. Samir Achbab wint als docent €3500 met het grootschalige onderzoek naar laaggeletterdheid. De jury prijst de maatschappelijk relevantie van het onderzoek. Jurjen Helmus rolt uit de bus als winnaar van de publieksprijs van €500, voor het onderzoek naar laadpalen.

Investeren in onderzoek

Rector Huib de Jong sluit het event af: ‘Ik ben een heel trotse rector. De onderzoeken zijn allemaal methodisch heel goed onderbouwd en hebben enorme praktische relevantie. Omdat die onderzoekshouding voor studenten zo belangrijk is, gaan wij als HvA hier fors investeren in de onderzoekscultuur en het programma uitbouwen.’ Dat belooft wat voor de toekomst.

Student-winnaar Wietse Jelles belt met het thuisfront

Wietse Jelles belt met het thuisfront. Foto's: Bob Bronshoff