Hogeschool van Amsterdam

Bijeenkomst e-publiceren: Toekomst van het papieren boek

5 dec 2013 11:50 | Afdeling Communicatie

Tijdens de bijeenkomst over e-publiceren voor de kunst- en cultuursector op 28 november in het Kohnstammhuis zijn de eerste resultaten van het RAAK MKB project Digital Publishing Toolkit gepresenteerd. De bijeenkomst werd georganiseerd door het lectoraat van Netwerkcultuur van de Hogeschool van Amsterdam.

Joost Kircz, lector aan de Hogeschool van Amsterdam, betreedt als eerste spreker het podium. In verhaalvorm vertelt Kircz zijn betoog: Het ongebonden boek aan de ketting. Kircz vertelt: 'Het online zetten van foto's, eenvoudige PDF's en dergelijke valt niet onder digitaal publiceren. Er is namelijk geen wezenlijke verandering in de informatieoverdracht.' Na geklap verlaat Kircz het podium en voegt zich bij de rest van de aandachtig luisterende toeschouwers.

Florian Cramer vertelt als tweede spreker over de uitdagingen van e-publishing voor kunst- en designuitgevers. Volgens Cramer worden boeken steeds meer als kunstobjecten uitgestald. Dit zal leiden tot de dood van het papieren boek als gebruiksobject. Tweedejaarsstudent Grafisch Ontwerpen aan de Willem de Koning Academie in Rotterdam, Margieke Persoon ervaart de woorden van Cramer als heftig. 'De toekomst van een grafisch ontwerper is niet zoals deze eerst was. Kaligrafie en druktechnieken op papier is wat mij zo aanspreekt aan grafische ontwerpen. Door de dood van het papieren boek verandert mijn toekomstbeeld drastisch. Ik zal waarschijnlijk later niet meer met papieren boeken werken.'

Na de twee sprekers zijn vier onderzoeksgroepen aan de beurt die hun uitkomsten van het afgelopen jaar laten zien. BISPublishers laat in de eerste showcase het belang van visuele elementen bij teksten, zoals lettertype en beeldgebruik zien. De uitkomsten zijn verwerkt in twee digitale publicaties. De showcases Valiz, Nai010 uitgevers en Institute of Network Cultures tonen tot slot ieder hun eigen de resultaten.

Uitgebreide informatie over e-publishing en de onderzoeken is te vinden op de volgende website: digitalpublishingtoolkit.org .