Hogeschool van Amsterdam

HvA-onderzoek naar duurzaam voedsel dubbel in de prijzen

22 nov 2013 09:53 | Afdeling Communicatie

Het HvA-onderzoek naar de verduurzaming van voedsel ' Sustainable Systems for Food' kon gistermiddag rekenen op de tweede prijs én de publieksprijs voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek. Lector Inge Oskam van de Hogeschool van Amsterdam won met haar onderzoeksteam in totaal 7.500 euro.

De zogenaamde RAAK-award werd uitgereikt tijdens het SIA-congres. 'We hebben gemerkt dat veel bedrijven echt met dit onderwerp aan de slag willen. Het is een heel actueel en relevant onderwerp. Deze prijs maakt het mogelijk dat we weer een volgende stap kunnen zetten in de uitvoering', aldus lector Inge Oskam.

Het project ' Sustainable Systems for Food ', dat valt binnen het HvA-Kenniscentrum CleanTech , onderzoekt hoe de voedselproductie verduurzaamd kan worden. De CleanTech-onderzoekers hebben de technologische mogelijkheden van Vertical Farming in de stad onderzocht, samen met bedrijven. Het project richt zich daarnaast op Duurzaam Bewaren, door te onderzoeken hoe we groente en fruit duurzaam kunnen koelen en transporteren.

Oplossingen voor Amsterdam

Katrien de Witte, programmamanager van CleanTech: 'Deze prijs toont aan dat duurzame voedselproductie, en in het bijzonder stadslandbouw, een hot topic is. Bij ons Domein Techniek kunnen we de praktische kennis ontwikkelen waarop de markt zit te wachten. In Amsterdam staan miljoenen meters kantoorpanden leeg en de stad heeft te maken met luchtkwaliteitsproblemen en klimaatdoelstellingen; verticale landbouw draagt bij aan de oplossing van deze problemen. We gaan daarom volop verder met dit onderzoek in verschillende pilots.'

Drie nominaties

Er waren in totaal drie projecten van de HvA genomineerd voor de RAAK-award 2013. Naast ' SBR in Bedrijf ' was ook 'Anticiperen op extreme neerslag in de stad' onder de kanshebbers. De RAAK-award van Stichting Innovatie Alliantie (SIA) is gericht op het stimuleren en zichtbaar maken van toonaangevend praktijkgericht onderzoek.