Hogeschool van Amsterdam

Bregje Dijksterhuis wint Robbert Dijkgraafprijs op Gala van de Wetenschap

27 nov 2013 12:27 | Afdeling Communicatie

Bregje Dijksterhuis heeft gisteren de Robbert Dijkgraafprijs gewonnen voor haar essay ‘Mijmeringen’ op het Gala van de Wetenschap.

Dijksterhuis schreef een kort verhaal over een introverte, oudere wetenschapper, die worstelt met het dilemma dat hij voor de ‘valorisatie’ van zijn onderzoek de media moet opzoeken. De wetenschapper twijfelt of hij in de spotlights kan staan, zoals zijn collega bij Pauw en Witteman- past deze rol hem wel?

De jury koos voor het verhaal van Dijksterhuis omdat 'kritische opmerkingen over de wetenschapscultuur en de berichtgeving van wetenschap in de media handig worden verpakt in de dagdromen van de ik-persoon.' De jury benadrukte dat het essay de link legt met populaire cultuur, door programma's als The Voice of Holland te noemen.

Achterliggende gedachte

Dijksterhuis wil liever niet te veel over het essay kwijt, omdat het voor zich spreekt. 'Ik wilde niet zozeer een mening verkondigen, maar laten zien waar 'valorisatie' om draait: enerzijds een rotwoord, maar er wordt wel verwacht dat wetenschappers publieke erkenning krijgen voor hun onderzoek. Moet elke wetenschapper in staat zijn om zijn of haar onderzoek in een paar catchy zinnen te verwoorden? Voor velen is dit lastig, omdat zij jarenlang op een stuk zwoegen en genuanceerd willen zijn. Toch wordt publieke erkenning steeds belangrijker, en daarbij hoort dat ook Jan Modaal je onderzoek begrijpt. Dit was ook de insteek van het Gala van de Wetenschap: complexe materie uitleggen op het niveau van de ov-chipkaart.'

Over de Robbert Dijkgraafprijs

De Robbert Dijkgraafprijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste essay dat Amsterdam, de wetenschap en journalistiek met elkaar verbindt. Het Gala van de Wetenschap werd georganiseerd door Folia, Het Parool en de Stadsschouwburg Amsterdam.

Lees het essay 'Mijmeringen' .

Het Amsterdamse Gala van de Wetenschap, foto: Mats van Soolingen
Het Amsterdamse Gala van de Wetenschap, foto: Mats van Soolingen
Het Amsterdamse Gala van de Wetenschap, foto: Mats van Soolingen