Hogeschool van Amsterdam

Wisselwarming HvA-studenten genomineerd voor Gasterra Jaarprijs

5 jun 2013 13:53 | Afdeling Communicatie

Hoewel de gevreesde horrorwinter tot nu toe uitblijft, keert één winters rampscenario jaarlijks terug: bevroren wissels op het spoor. Maar de oplossing is in zicht. 3 HvA-studenten hebben een systeem voor duurzame wisselwarming bedacht, waarmee zij genomineerd zijn voor de GasTerra Transitie Jaarprijs 2013.

Prorail en de NS hebben er hun handen aan vol: treinen vol mokkende reizigers die stapvoets door de bevroren weilanden rijden, urenlange vertragingen en miljoenen bekertjes gratis koffie. Op dit moment wordt daarom een groot deel van de spoorwissels al verwarmd, maar dit kost veel energie. 3 HvA-studenten hebben hiervoor de duurzame oplossing bedacht: heatpipes die warmte van onder de grond halen om de wissels vorstvrij te maken.

Geen rillende billen

Dezelfde techniek kan ook gebruikt worden om perrons, ov-chipkaartpoortjes, bankjes en abri's (wachthuisjes) vorstvrij te houden. Nu wordt er gestookt of gepekeld, de besparing op de wissels alleen al is gelijk aan de verwarming van 4300 huishoudens.

Stemmen op de studenten

Studenten Guus Bruijns, Johannes Breevaart en Paul Koblens zijn met hun idee 'passieve wisselwarming' genomineerd voor de GasTerra Transitie Jaarprijs, die op 11 juni wordt uitgereikt. In een grappig filmpje leggen de studenten uit hoe het systeem werkt. Je kunt tot 10 juni 2013, 17.00 uur stemmen op dit project: http://gasterratransitiejaarprijs.nl/genomineerden/ .

GasTerra Transitie Jaarprijs

De GasTerra Jaarprijs gaat naar de beste oplossing van studenten voor het energie- en milieuvraagstuk. In totaal zijn 10 studentenprojecten genomineerd. Het prijzengeld voor de eerste prijs is € 50.000, voor de internet- en publieksprijs is dit € 10.000. Vorig jaar ging zowel de eerste prijs als de publieksprijs van GasTerra naar de HvA-studenten die Flexnet hadden ontwikkeld, een speciaal stopcontact om energieverspilling door sluipstroom tegen te gaan.