Hogeschool van Amsterdam

HvA werkt mee aan verhoging fietsparticipatie jeugd Nieuw-West

31 mei 2013 10:02 | Afdeling Communicatie

De Nederlandse jeugd beweegt schrikbarend weinig. Ver boven het landelijk gemiddelde torenen de cijfers uit Amsterdam Nieuw-West; bijna de helft van de kinderen heeft hier overgewicht. De HvA voert nu een project uit om schoolkinderen in Nieuw-West op de fiets te krijgen met subsidie van ZONmw voor 2 jaar, samen met wielervereniging Olympia, de Nieuw-West Topsport Series en Bureau Beweeg.

De partners deden vooraf een pilotonderzoek onder 180 kinderen uit groep 6, 7 en 8. Wat bleek uit vooronderzoek van Bureau Beweeg: minder dan een kwart (23%) van de kinderen had de week ervoor gefietst, in de vrije tijd of naar school toe. Het fietsgedrag van deze kinderen uit Nieuw-West is alarmerend laag in vergelijking met de rest van Nederland .

Op de bmx over het schoolplein

De kinderen kregen daarna via project FIeTs Nieuw-West 3 fietslessen tijdens lichamelijke opvoeding, waarin zij eerst in de gymzaal leerden rijden, glijden en balanceren. Daarna crosten zij met de bmx op het schoolplein over allerlei behendigheidsparcours. ALO-studenten, praktijkdocenten lichamelijke opvoeding en de KNWU gaven de eerste paar lessen. 'Je ziet ze echt de fun van het fietsen ontdekken,' vertelt HvA-projectleider Sander Plomp. 'Maar het probleem is dan ook niet hoe de kinderen tegen fietsen aankijken, blijkt uit het onderzoek.'

Fietsen niet cool?

Vaak wordt verondersteld dat laag fietsgebruik te maken heeft met een negatief beeld van fietsen. Maar voor deze basisschoolkinderen blijkt dat niet op te gaan. 8 van de 10 kinderen gaven aan fietsen leuk te vinden en eenzelfde aantal vindt fietsen niet saai.

Lastig zonder eigen fiets

Wel gaf slechts 40% van de kinderen aan dat de ouders het fietsen aanmoedigen. Na de lessen lichamelijke opvoeding konden de kinderen doorgaan met 4 gratis lessen bij wielervereniging Olympia met racefietsen of mountainbiken, maar uiteindelijk deden hier nog maar 6 kinderen van de pilotgroep aan mee. Plomp licht toe waardoor dit komt: 'Het begint eigenlijk met wat je van je ouders, of oudere broers en zussen meekrijgt- het is een stukje beleving dat ze niet kennen. Als je het niet meekrijgt, en je hebt thuis geen fiets, dan houdt het helaas toch snel op.'

fietsgedrag Nieuw-West

Fietsgedrag kinderen Amsterdam Nieuw West (blauw) en rest van Nederland (rood), uit artikel Bureau Beweeg.

Na de zomer kijken de partners of de interventie FIeTs Nieuw-West effect heeft op het fietsgedrag, om in oktober opnieuw met een vernieuwd programma te starten op basisscholen in Nieuw-West. In het vervolg gaan de partners onderzoeken hoe zij met een vernieuwd programma het fietsen voor langere tijd kunnen stimuleren, door niet alleen de kinderen, maar misschien ook de ouders te enthousiasmeren. Om het eerste project af te sluiten organiseert Topsport Series een feestelijk event op 12 juni en na de tweede serie op 27 november.