Hogeschool van Amsterdam

Studenten CMD Amsterdam naar Venetië

7 mrt 2013 12:42 | Afdeling Communicatie

Vier derdejaarsstudenten Communication and Multimedia Design Amsterdam (CMD) gaan deze zomer naar Venetië om hun virtuele spel 'fierljeppen' te presenteren. Samen met de Nederlandse organisatie Dropstuff hebben zij de afgelopen maanden aan dit concept gewerkt.

De Amsterdamse grachtengordel bestaat 400 jaar en in Venetië wordt voor de 55ste keer het La Biennale di Venezia gevierd. Om deze festiviteiten te vieren wordt tussen Amsterdam en Venetië een brug gebouwd; niet een echte brug, maar een digitale poort tussen de twee steden. In de twee steden worden grote urban screens geplaatst, die met elkaar in verbinding staan. Zo kunnen mensen in Amsterdam games spelen tegen mensen in Venetië.

Beste concepten op Biënnale

Het bedrijf Dropstuff.nl , een interactief netwerk van urban screens, heeft dit verbindende project aangenomen. Het bedrijf schreef een wedstrijd uit voor het concept van een game die Venetië en Amsterdam met elkaar verbindt en de 5 beste games worden vervolgens op de Biënnale gepresenteerd. Het concept van de HvA-studenten is eind februari verkozen tot één van de winnaars.

Over 'fierljeppen'

Wat houdt het spel 'fierljeppen' van de CMD-studenten in? De speler ziet een stok midden in het water staan. Het is de bedoeling dat de speler naar de stok rent, er naartoe springt en deze vasthoudt. Dan klimt hij zo hoog mogelijk en probeert hij de stok te sturen zodat hij aan de overkant weer aan land komt: vanuit Amsterdam gezien Venetië, voor de Venetiaanse spelers is dit Amsterdam. Een van de studenten licht toe: 'Met dit spel slaan wij een brug tussen Venetië en Amsterdam en leggen we een duidelijke connectie tussen de steden. Het spel is turn-based, spelers spelen dus tegelijk vanuit de twee steden en kunnen na afloop van het spel inzien wat de tegenstander gedaan heeft.'

Testen voor succes

De studenten gaan het concept nu met een programmeur van Windows uitwerken, om de game daadwerkelijk te realiseren en werkend te maken voor de schermen in Amsterdam en Venetië.

Het wordt een spannende fase, vertelt een van de studenten: 'Gedurende het komende halfjaar zullen wij veel tests moeten uitvoeren samen met de programmeur en het design moeten perfectioneren, zodat de game een groot succes wordt. Deze zomer zullen wij dan ook samen met de opdrachtgever afreizen naar Venetië om ons eigen concept te zien en ook te testen.'