Hogeschool van Amsterdam

Luid gejuich voor winnares HvA Research Battle Janneke de Vries

14 mrt 2012 11:44 | Afdeling Communicatie

Janneke de Vries van Domein Gezondheid werd gisteravond door HvA-rector en juryvoorzitter Jet Bussemaker uitgeroepen tot winnares van de HvA Research Battle. De Vries deed onderzoek naar hypermobiliteit, ofwel extreme soepelheid, onder dansers. In haar onderzoek ‘So you think you can dance’ richtte De Vries zich op de vraag of hypermobiliteit een voordeel of juist een kwetsbaarheid vormt voor deze groep.

'Vooral omdat er zo weinig duidelijk is over patiënten met hypermobiliteit, hebben we besloten te kijken naar een groep die er juist voordeel van zou moeten hebben', aldus De Vries. Bij dansers kan lenigheid, in combinatie met een goede conditie, spierkracht en passie, leiden tot topprestaties. 'Deze groep dansers zou eigenlijk dus moeten uitblinken'.

Uit het onderzoek bleek echter het tegendeel: de dansers met het hypermobiliteitssyndroom bleken meer pijnklachten, vermoeidheid en psychologische klachten te ervaren, ondanks de voordelen van hun soepelheid.

Overtuigende presentatie

De jury sprak lovende woorden over het mooie, afgeronde onderzoek van De Vries en de directe link tussen onderzoek en onderwijs. Haar overtuigende presentatie speelde eveneens een rol in de toekenning van de eerste prijs.

Publieksprijs

De publieksprijs, een iPad2, ging naar Michiel Knoppel van Economie en Management. Die lichtte helder en toegankelijk zijn onderzoek toe over 'International Financial Contagion': het besmettingsgevaar van een financiële crisis. Domeinvoorzitter Maatschappij en Recht Willem Baumfalk vroeg zich af of Knoppel de stem van het publiek kreeg omdat de aanwezigen zich eigenlijk zorgen maken over hun eigen hypotheek.

Over de HvA Research Battle

De HvA Research Battle is een wedstrijd waarin onderzoekers van de HvA in maximaal 5 minuten de jury moeten weten te overtuigen van de betekenis en relevantie van hún onderzoek. Na de voorrondes per domein strijden de 7 domeinwinnaars tijdens een spannende finale om de gunst van de jury en het publiek. Vorig jaar vond deze wedstrijd plaats onder de naam Very Short Introductions (VSI).

De wedstrijd biedt onderzoekers van de HvA een podium om hun werk op een toegankelijke wijze bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Voor de inhoudelijke beoordeling van de onderzoeken kijkt de jury naar kennisontwikkeling en de mate waarin het onderzoek effect heeft op het onderwijs, de beroepspraktijk en de maatschappij.

Foto: Danny Schwarz (Folia)