Centre for Applied Research on Economics & Management

Marion Smit wint HvA Research Award

Marion Smit, docent en promovenda bij DEM wint de HvA Research Award en publieksprijs 2016

2 dec 2015 14:19 | CAREM

“Onder de indruk”, “Een onderzoek wat er echt bovenuit sprong”, “Grote verwachtingen van dit onderzoek”. Dit waren de uitspraken van de jury naar aanleiding van het Promotieonderzoek naar ‘Morele moed bij Business Controllers’, van Marion Smit. Zij won op 1 december jl. de finale van de HvA Research Award. Haar onderzoek was door de jury nog eens extra langs de meetlat van Joris Luyendijk gelegd, die recent ook bij DEM was met zijn boek “Het kan niet waar zijn”.

Marion Smit, docent en 2 e jaars promovendus bij het lectoraat Corporate Governance & Leadership presenteerde haar onderzoek naar ‘morele moed bij Business Controllers’ in het Kohnstammhuis, samen met collega docentonderzoekers en studentonderzoekers. In maximaal 4 minuten moest zij haar onderzoek zo goed mogelijk uitleggen. Zij won uiteindelijk niet alleen de juryprijs bij de docenten, maar ook de publieksprijs, die tot stand komt na het stemmen van de toeschouwers in de zaal.

Haar onderzoek bestaat uit drie delen. Via literatuuronderzoek wordt het concept morele moed verder begrepen, vervolgens wordt de huidige praktijk van Register Controllers-opleidingen t.a.v. morele moed geïnventariseerd en geanalyseerd en tot slot worden ervaren controllers gevraagd naar hun bemoedigende verhalen over morele moed. Wat helpt nou de controller om bij ethische dilemma's 'het juiste' bespreekbaar te maken? Of om 'stop' te zeggen? Of om een overtreding op de agenda te zetten?

Met het winnen van de Award is in totaal een prijzengeld van 4000 euro gemoeid. Marion is van plan dit in te zetten voor haar onderzoek.