Centre for Applied Research on Economics & Management

Virtual Reality-bril verleidt klant tot bezoek aan winkel

23 nov 2017 13:15 | Afdeling Communicatie

Ook al staan de feestdagen voor de deur, wereldwijd daalt de winkelomzet en stijgen de online aankopen. Dit doet geen goed aan een gezellig straatbeeld met winkelend publiek. Dat ziet ook de kledingwinkel America Today in Amsterdam graag anders. HvA-onderzoekers Anne Moes en Harry van Vliet onderzochten een oplossing voor America Today, die mensen weer naar de winkel moet lokken: een virtual reality-tour door de winkel vanaf je telefoon. Het blijkt dat mensen hierdoor inderdaad meer bereid zijn om de winkel daadwerkelijk te bezoeken en aankopen te doen.

Horden mensen voor een winkeldeur, die  binnenstormen zodra die opengaat. Dit speelt zich jaarlijks af in Amerika op Black Friday, dit jaar op vrijdag 24 november, de dag waarop winkels speciale aanbiedingen hebben en Amerikanen massaal cadeaus inslaan.

Dit droombeeld voor winkeliers is echter een uitzondering, want mensen shoppen steeds meer online. Het is een trend die retailers en winkeliers over de hele wereld opmerken. Anne Moes, docent-onderzoeker aan het Store Innovation Lab van de HvA, erkent dat online aankopen een vlucht hebben genomen. Zij onderzoekt samen met lector Harry van Vliet hoe retailers toch klanten naar hun 'echte' winkels kunnen blijven trekken, door die een ‘beleving’ aan te bieden, onder meer via virtual reality (VR).

Want veel winkeliers zien het liefst dat klanten toch ook de echte winkel blijven bezoeken.  ‘Het nieuwe winkelen moet een mengvorm worden van online en offline aankopen. Met een gevarieerde en gevulde winkelstraat, want op lege etalages zit niemand te wachten', aldus Moes. Het onderzoek om ‘offline winkelen’ te bevorderen met VR, voerde zij uit voor America Today, maar raakt alle retailers.

Driedimensionaal rondneuzen

Moes onderzocht of een online winkelend publiek, dat daarnaast in virtual reality door de winkel van America Today kon 'rondlopen', daardoor eerder geneigd was om ook een bezoek aan de fysieke winkel te brengen. Ze liet een aantal proefpersonen de virtual reality-tour doen met Google Cardboard: door de smartphone in een kartonnen VR-bril te zetten,  lijkt het alsof je zelf middenin in de zaak staat. Met zo’n bril op je neus beweeg je je driedimensionaal door de virtuele winkel, terwijl je de shirts op de tafels ziet liggen en de truien en broeken in wandrekken. Je ziet zo niet alleen het kledingassortiment, maar proeft ook de sfeer.

Interieur van winkel America Today Amsterdam: stapels broeken en truien, paspop

America Today. Foto: InnoVision

Positiever na virtuele tour

De onderzoekers van het Fashion Technology Lab van de HvA vergeleken drie groepen met elkaar, om het effect van de VR-tour te meten. Eén groep bekeek de winkel alleen via een 2D-foto op een website. De tweede groep bekeek op de site een 360 graden-foto van de winkel, vergelijkbaar met die van Google Streetview. De derde groep deed de virtuele winkeltour met de VR-bril. Daarna gaven de respondenten aan wat hun bereidheid was om de fysieke winkel te bezoeken. Daar zat een duidelijk verschil tussen:  ‘Mensen die de winkel via de VR-bril hebben gezien, stonden positiever tegenover het merk, waren sneller geneigd om naar de fysieke winkel te gaan en beoordeelden hun online bezoek positiever’, aldus Anne Moes.

Koopintentie stijgt

Als mensen dan ook daadwerkelijk de gang naar fysieke winkel aanvaarden, zijn zij dan ook eerder geneigd om daar hun aankopen te doen?  ‘De koopintentie van mensen die de beelden met de VR-bril hadden gezien, stijgt flink’, zegt Moes. Zij wil een vervolgonderzoek starten,  samen met America Today, dat meet of de VR-bril ook aanzet tot een daadwerkelijke aankoop. Daarnaast optimaliseren de onderzoekers nog de beelden die geschikt zijn voor de VR-winkelbezoeken. Allereerst is het belangrijk om te weten of de VR-bril een veelbelovend effect heeft- en dat blijkt zo te zijn.

Met dit onderzoek is Anne Moes genomineerd voor de HvA Research Awards. Neem voor meer informatie contact op met Anne Moes via a.moes@hva.nl/ 06-21157574.