Centre for Economic Transformation | CET

Doeltreffendheid van de economische kansenzones

Project
Ruim twee jaar geleden is de gemeente Amsterdam begonnen met de zogeheten 'kansenzones'. Het zijn buurten in de stad die achterblijven bij het Normaal Amsterdams Peil (NAP). In deze buurten wil de gemeente aan kleine ondernemers een duwtje in de rug geven door middel van een subsidie-regeling. Het geld - tussen de €2.000 en €40.000 - kunnen ondernemers gebruiken om hun bedrijf op een duurzame wijze te verbeteren.

Buurteconomie en leefbaarheid De gemeente wil het aantal en de kwaliteit van ondernemingen in de buurt doen toenemen. Het idee is dat hiermee zowel de buurteconomie als de leefbaarheid is gebaat. Met een goed ondernemerschapsbestand ontstaan levendige en gezellige buurten, met veel voorzieningen en een betere uitstraling.

Effectonderzoek Dit project is een meerjarig onderzoek naar de economische kansenzones in Amsterdam. Lector Willem van Winden en onderzoeker Dennis van de Berg onderzoeken sinds maart 2010 de uitvoering en het effect van dit beleid.

Buurtwinkel Bij dit onderzoek werken zij zoveel mogelijk vanuit de Buurtwinkel voor Onderwijs, Onderzoek en Talentontwikkeling (BOOT). Dit geeft een directe toegang tot de buurt, de ondernemers en haar bewoners. Gedurende een jaar tijd zullen in een vijftal buurten - Indische Buurt, Van der Pekbuurt, Geuzenveld-Slotermeer, Mercatorbuurt, en K-buurt - meer dan 100 diepte-interviews met ondernemers en 50 interviews met bewoners plaatsvinden om zicht te krijgen op het ondernemerschap, de leefbaarheid, de relatie ertussen en het effect van het kansenzonesbeleid.

Gepubliceerd door  CAREM geen open dag meer

Project Info

Startdatum 16 apr 2012