Centre for Applied Research on Economics & Management

HvA-project duurzame denim exposeert bij VN in New York

10 jul 2018 10:18 | CAREM

Het project Alliance for Responsible Denim (ARD) van de Hogeschool van Amsterdam exposeert van 9 tot 18 juli bij de Verenigde Naties in New York. Lector Collaborative Innovation and Entrepreneurship Lori DiVito en projectmanager van ARD Travis Rice vertegenwoordigen daar het duurzame-denimproject tijdens het UN High-level Political Forum (HLPF) over duurzame ontwikkeling.

Het thema van het HLPF luidt Transformation towards sustainable and resilient societies en geldt als vervolg en evaluatie van de agenda voor duurzame ontwikkeling 2030 van de Verenigde Naties. Het in 2016 gestarte Alliance for Responsible Denim sluit met de 52 deelnemende partners aan op dit thema. Het project omvat duurzame productie en bouwt voort op kennis vanuit het onderzoek van DiVito naar samenwerking tussen concurrerende bedrijven (competitor collaboration).

Missie Alliance for Responsible Denim

De missie van ARD is een samenwerking tussen (concurrerende) producenten te creëren die de denimindustrie schoner en slimmer maakt door op een duurzame en verantwoordelijke manier te produceren. Per jaar worden 2 miljard jeans geproduceerd, waarvoor gemiddeld 7.000 liter water per jeans nodig is. Nieuwe manieren om denim te produceren, kunnen daarom een grote bijdrage leveren aan een schonere, duurzame omgeving.

Het onderzoeksproject is mede gefinancierd door de RAAK-regeling van het regieorgaan voor praktijkgericht onderzoek SIA. Binnen het project werken 52 partners uit de hele denimketen. Het kenniscentrum van de faculteit voor Business en Economie CAREM, Amsterdam School of International Business (AMSIB) van de HvA, en Made-by en Circle Economy zijn de organiserende partners.

ARD wil aankaarten dat het tijd is voor de kledingindustrie om duurzamer te produceren en wil bewustwording bij de kledingconsument aanwakkeren. Een duurzamere jeansproductie wordt echter niet enkel bereikt door de manier van produceren te wijzigen, maar ook door langdurige relaties binnen de complete keten aan te gaan.

ARD tijdens de VN-expositie

DiVito en Rice willen tijdens het HLPF in New York het project onder de aandacht te brengen bij een breed publiek door te tonen wat de partners binnen ARD de afgelopen twee jaar hebben bereikt en inzicht te bieden in de werking van een dergelijke ‘multi-stakeholdersamenwerking'. Het HLPF biedt ook een platform om internationale beleidsmakers bewust te maken van de noodzaak tot  verandering in de kledingindustrie.

Alliance for Responsible Denim bij lectoraat Urban Economic Innovation