BOOT

Student aan het woord

Taal voor het Leven

13 mei 2014 00:00 | BOOT

“Een van mijn cursisten vindt het fijn om af en toe lekker te kletsen met mij. Op die manier leer je elkaar ook echt kennen en creëer je een fijne sfeer.” Joosje Raaff, stagiaire bij het programma Taal voor het Leven in BOOT Nieuw-West

Mijn naam is Joosje Raaff. Ik studeer Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool van Amsterdam en op dit moment loop ik één keer per week stage bij het programma Taal voor het Leven in BOOT Nieuw-West. Elke donderdag begeleid ik twee laaggeletterde volwassenen bij het aanleren van de Nederlandse taal.

Deze volwassenen, mijn cursisten, hebben beiden een andere afkomst. Aan het begin van mijn stage heb ik samen met mijn cursisten een leerdoel opgesteld. Op deze manier kan ik gerichte en persoonlijke begeleiding geven. De leerdoelen hoeven ook helemaal niet groot te zijn, ze moeten voornamelijk haalbaar zijn. Eén cursist wil uiteindelijk een gesprek met een docent van haar kinderen kunnen voeren en de ander wil een gesprek met haar collega’s kunnen voeren. De lessen die na het opstellen van de leerdoelen volgden, heb ik hierop aangepast.

Wat ik leuk vind aan deze stage is dat ik volledig vrij ben in hoe ik het aanpak. Ik mag zelf verzinnen welk materiaal ik gebruik en hoe ik deze aanreik aan mijn cursisten. Ook ga ik rollenspellen uitvoeren met mijn cursisten. Dit vind ik een hele leuke, actieve en dynamische manier en het is gelijk erg leerzaam.

BOOT zorgt er ook voor dat wij als stagiaires genoeg begeleiding krijgen. Elke donderdag zit ik samen met mijn collega-stagiaire en mijn begeleidster om te bespreken hoe het gaat en waar verbeterpunten liggen. Daarnaast houden we ook intervisies met een andere groep studenten erbij. Deze intervisies zijn ervoor om de visie van andere studenten op jouw probleem te krijgen. Dit is erg nuttig want twee verzinnen altijd meer dan een.

Ik merk dat deze cursus niet alleen om het leren van de Nederlandse taal gaat. Het gaat ook om contact maken. Een van mijn cursisten vindt het fijn om af en toe lekker te kletsen met mij. Op die manier leer je elkaar ook echt kennen en creëer je een fijne sfeer. Het kletsen is erg leuk en gezellig, maar het moet niet te veel worden natuurlijk. Het is wel de bedoeling dat er geleerd wordt. Contact maken is makkelijker doordat de cursus één op één is. In een klas wordt het snel onpersoonlijk en torenen de dominante personen er boven uit. Door de één op één begeleiding krijgt iedereen evenveel aandacht en merk je ook veel sneller of iemand vooruit gaat. Dat is wel erg leuk om te zien.