BOOT

Armoede in de praktijk

23 apr 2014 11:16 | BOOT

In de media wordt steeds meer aandacht besteed aan de financiële problemen van burgers. Denk aan het faillissement van DSB en de economische crisis. Het blijkt dat er grote verschillen in financieel kennisniveau zijn tussen bevolkingsgroepen in de samenleving. De HvA biedt daarom het Financieel Spreekuur aan voor buurtbewoners.

Ook worden er regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten op het gebied van geldzaken gegeven vanuit de HvA BuurtWinkels voor Onderwijs, Onderzoek en Talentontwikkeling (BOOT). Het doel is om burgers te helpen bewuster en wijzer financiële beslissingen te nemen. Tamara van Vliet, studente Bedrijfswiskunde, is dit semester begonnen bij de minor Financieel Advies en Ondersteuning en is studentmedewerker bij het Financieel Spreekuur in BOOT Nieuw-West.

Tamara: "De afgelopen jaren heb ik een passie ontwikkeld voor de financiële wiskunde. Hoezeer het werken met cijfers mij ook aanspreekt, dolgraag zou ik ook de wereld achter de cijfers willen ontdekken. De minor Financieel Advies en Ondersteuning biedt mij deze kans. De afgelopen weken ben ik, samen met zes medestudenten, begonnen als studentmedewerker op de BOOT-locatie in Nieuw-West. De komende tijd zullen wij de financiële spreekuren op deze locatie draaien. Daarnaast zullen wij ons bezighouden met het organiseren van verschillende workshops. 'The Budget Challenge' bijvoorbeeld: gezond en verantwoord koken met een klein budget. Op deze en nog vele andere manieren dragen wij.

Ook bij het Algemeen Maatschappelijk Spreekuur komen geregeld buurtbewoners met geldproblemen. Suzanne Schoen, studente Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, geeft twee keer per week het spreekuur in BOOT Oost. Zij vertelt over één van haar ervaringen: "Ik heb eens een mevrouw op het spreekuur gehad die zoveel schulden had dat ze het overzicht kwijt was. Doordat ik met haar een overzicht ging maken van haar inkomsten, uitgaven en schulden raakten we aan de praat over hoe het zo ver had kunnen komen. Zij heeft een hoop nare gebeurtenissen meegemaakt in haar leven, en het leek alsof ze het ongeluk aantrok. Ik heb een aantal betalingsregelingen weten te treffen, maar moest haar uiteindelijk doorsturen naar een andere organisatie, omdat de schulden te hoog waren. Zij vond het erg fijn dat er iemand was die bereid was om naar haar verhaal te luisteren. Ondanks dat het best moeilijk was om iemand die zoveel heeft meegemaakt te steunen, ben ik heel blij dat ik haar op weg heb kunnen helpen. Dat geeft veel voldoening."