BOOT

Spreekuren ex-gedeniteerden bij BOOT gestart

1 okt 2013 11:14 | BOOT

Sinds 1 oktober zijn de spreekuren voor ex-gedetineerden gestart bij BOOT HvA: Buurtwinkel voor Onderwijs, Onderzoek en Talentontwikkeling (BOOT) in Amsterdam Oost en West. Het spreekuur ex-gedetineerden komt voort uit een samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam (HvA), vereniging Humanitas en Reclassering Nederland. Zeventien getrainde tweedejaars HvA-studenten van de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) voeren de gesprekken, beantwoorden vragen en verwijzen indien nodig door. Dit jaar worden de spreekuren voor het eerst op de BOOT-locaties van de HvA gehouden.

Spreekuur ex-gedetineerden

Tijdens dit spreekuur kunnen ex-gedetineerden en andere personen die met justitie in aanraking zijn geweest terecht met vragen over onder andere wonen, werk, zorg, identiteitspapieren en schulden. De tweedejaarsstudenten zijn getraind en worden ondersteund door ouderejaars studenten en ervaren vrijwilligers. Sinds 2007 werkt de HvA samen met vereniging Humanitas en Reclassering Nederland aan de spreekuren voor ex-gedetineerden. Studenten geven jaarlijks aan zo'n 150 ex-gevangenen praktische adviezen.

Voor ex-gedetineerden kan het lastig zijn om na hun vrijlating weer op eigen benen te staan. Met name in grote steden zoals Amsterdam is het lastig voor deze groep om hun weg te vinden naar de juiste hulp. Het spreekuur wordt wekelijks gehouden op dinsdagmiddag in Amsterdam West van 13:00 - 17:00 uur en op donderdagavond van 18:30 - 20:30 in Amsterdam Oost.