Hogeschool van Amsterdam

BOOT

Student aan het woord

3 nov 2015 16:37 | BOOT

Benieuwd naar de ervaringen van onze studenten? Ditmaal is het de beurt aan Rosalie Neuvel, student Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, en stagiaire bij de BOOT-spreekuren.

“Het is bijzonder om te zien dat door de kleine beetjes hulp die we bieden, er bij bewoners vertrouwen ontstaat en ze het uiteindelijk weer zelf willen en kunnen proberen.”- Rosalie Neuvel, stagiair bij de spreekuren in BOOT Oost.

Mijn naam is Rosalie Neuvel en op dit moment ben ik derdejaars student Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Ik loop dit jaar stage bij BOOT Oost, waar ik voornamelijk de spreekuren houd en verder ook veel bezig ben met de wijk en de lopende programma’s in deze wijk.

Elke week hebben wij vanuit BOOT Oost drie dagdelen spreekuur: op de dinsdag, woensdag en donderdag van 13.00-17.00. Hierbij kunnen bewoners met bijvoorbeeld hun vragen omtrent maatschappelijke problematiek terecht. Ik doe deze spreekuren niet in mijn eentje; elke dag zit er ook een student van Sociaal Juridische Dienstverlening en binnenkort zullen er studenten met een financiële achtergrond aansluiten. Zo kunnen wij op locatie een breed aanbod bieden over verschillende onderwerpen om de buurtbewoners zoveel mogelijk te kunnen ondersteunen.

Zelf vind ik het erg leuk om veel verschillende dingen aan te pakken tijdens mijn stage en daar wordt ook veel ruimte voor gegeven. Naast de vaste spreekuren op dinsdag, woensdag en donderdag kan en mag ik ook bij veel andere activiteiten helpen. Zo ben ik afgelopen week een middag gaan helpen bij pas aangekomen vluchtelingen in Amsterdam Zuidoost en ga ik vanaf half oktober meewerken aan “Bakkie op het Plein”, waar ik met andere organisaties outreachend aan het werk ga in de buurt (Oost).

Door deze veelzijdigheid op stage heb ik in de afgelopen maand al ontzettend veel geleerd en ben ik ervan overtuigd dat ik de komende maanden nog veel meer kan gaan leren.

Om nog even een voorbeeld te geven van een buurtbewoner die hier langs is gekomen, zal ik nog even kort een beeld schetsen: op een van de eerste spreekuren kwam er een bewoner bij mij die binnenkort haar tijdelijke woning moest verlaten. Zij zit op het moment in een woning van HVO- Querido, een hulpverlenende instantie. Ik heb contact gezocht met hen en gevraagd wat er gebeurt als iemand een woning van HVO-Querido moet verlaten. Zij vertelden mij echter dat ze voorlopig nog mocht blijven, omdat er nog geen uitzicht was op een zelfstandige woning. Ik heb de bewoner met dit nieuws gerust kunnen stellen en kijk nu elke week samen met haar of er een zelfstandige woning beschikbaar is op bijvoorbeeld Woningnet.