Hogeschool van Amsterdam

BOOT

De Keukentafel Nieuw-West is weer van start gegaan

15 okt 2015 10:25 | BOOT

De Keukentafel Nieuw-West is deze week voor het tweede jaar van start gegaan. 28 enthousiaste studenten van de opleiding Pedagogiek hebben afgelopen dagen kennis gemaakt met hun gezinnen.

De gezinnen hebben kinderen in de leeftijd van basisschoolgroep 3 t/m 5 en zijn woonachtig in Slotermeer en Geuzenveld. Ze zijn aangemeld en geselecteerd via de diverse basisscholen en (wijk)organisaties zoals de OuderKindTeams. De coördinatoren van de Keukentafel Nieuw-West hebben daarna kennismakingsgesprekken gehad met zowel de gezinnen als studenten om een goede match te maken tussen beiden. Daarnaast hebben de studenten trainingen gehad om goed voorbereid de eerste kennismaking in te gaan. “De studenten zitten vol spanningen wanneer ze de eerste keer op huisbezoek gaan, echter worden ze zo hartelijk ontvangen dat dit gevoel snel verdwijnt”, aldus Naziha Azaly, projectassisstent Jeugd en Educatie BOOT en praktijkbegeleider van de eerstejaarsstudenten.

Keukentafel Nieuw-West 2015

Aankomende weken zullen er nog meer trainingen komen zoals een workshop Positief Opvoeden vanuit het OuderKindTeam en een workshop Meertalig opvoeden vanuit Meertaalpraktijk, logopedie & advies.

De Keukentafel probeert de leercultuur in het gezin te stimuleren en te bevorderen. Dit gebeurt middels de 15 huisbezoeken en diverse ouderbijeenkomsten. Binnen de ondersteuning focussen de studenten zich op het versterken van de vaardigheden van de ouders om hun kind te helpen met de schoolontwikkeling en op de schoolontwikkeling van het kind zelf. 

Naast de wekelijkse huisbezoeken wordt er ook onderzoek gedaan naar de Keukentafel. Er wordt gekeken in welke mate het programma bijdraagt aan de ontwikkeling van ouders en kinderen om tot een goede leercultuur te komen . Door het afnemen van verschillende vragenlijsten bij zowel de ouders, het kind als de leerkracht aan het begin en aan het einde van het traject, wordt getracht inzicht te krijgen in de meerwaarde van de Keukentafel voor het gezin. Momenteel worden de onderzoeksresultaten van het eerste jaar geanalyseerd.

Keukentafel Nieuw-West 2015

Zowel de ouders, de studenten als de organisatie kunnen naar een geslaagde week terugkijken. Eind februari start de tweede ronde van de Keukentafel. Wilt u meer weten over het programma, heeft u interesse in deelname of kent u een gezin die geschikt is om deel te nemen aan het programma, vraag dan meer informatie aan via  keukentafel@hva.nl.

De Keukentafel is een onderdeel van Fieldlab Nieuw-West. Binnen het Fieldlab worden (praktijk)onderzoek en experimenten uitgevoerd die bijdragen aan het stadsdeel en haar bewoners.