Hogeschool van Amsterdam

BOOT

Student aan het woord

12 mrt 2015 15:00

Benieuwd naar de ervaringen van onze studenten? Ditmaal is het de beurt aan Nicole Sint, student Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, en stagiaire bij de BOOT-spreekuren.

Mijn naam is Nicole Sint en ik ben derdejaars studente Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik loop vier dagen per week stage en ik heb één keer in de twee weken les en supervisie op school. In totaal loop 10 maanden stage waarvan ik nu nog 4 maanden te gaan heb en dan kan ik beginnen met afstuderen.

Hiervoor heb ik de opleiding kinderopvang gevolgd op het MBO, maar na het MBO had ik het gevoel dat ik nog niet uitgestudeerd was. Ik wilde mezelf meer ontwikkelen en dus ben ik gaan zoeken naar een HBO-opleiding die past bij mij. ‘Maatschappelijk Werk en Dienstverlening’ is het geworden. Vanaf de eerste dag merkte ik dat dit het is.

Mijn stage loop ik dit jaar bij BOOT Nieuw-West. Tijdens mijn sollicitatie had ik direct al een goed gevoel bij BOOT en nu merk ik dat ik heel veel zelfstandigheid krijg. Ik mag drie speekuren per week draaien en dat is voor het cliëntencontact heel erg goed eveneens als voor mijn ervaring.

Bij BOOT Nieuw-West zijn meerdere programma’s ondergebracht, zoals, de Keukentafel, Schoolwerkondersteuning en de Spreekuren. Ik doe samen met twee juridische studenten (red: SJD en HBO-Rechten) de spreekuren. Ik heb ondertussen vrij snel door wanneer het over juridische zaken gaat of niet en dan kan ik de cliënten doorverwijzen naar mijn collega’s.

Als ik BOOT moet omschrijven vanuit mijn oogpunt, dan doet BOOT veel met en voor kinderen en op Nieuw-West vooral. Daarnaast helpt BOOT cliënten , die zich soms gevangen voelen in een bureaucratische cultuur. BOOT helpt deze cliënten hun omgeving te begrijpen. Ook ondersteunt BOOT mensen die bij hun aankloppen, bijvoorbeeld met vragen betreffende taal en een gezonde levensstijl.

Tijdens mijn werk hou mij bezig met de registratie van de cliënten, meestal ter voorbereiding van de spreekuren. Daarnaast heb ik nog taken die met de cliënten in verband staan, bijvoorbeeld als iemand een probleem heeft met Woningnet en ik kom tijdens het spreekuur tijd te kort dan ga ik hiermee aan de slag na afloop. Ook bereid ik overleggen en presentaties voor. Dit allemaal naast mijn kerntaak, de drie spreekuren, , waarvan één extern in de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) op het Bos en Lommerplein is en de andere twee op de BOOT-locatie Nieuw-West.

Het leukste moment tijdens mijn stage was kort geleden.Ik had een ketenoverleg (verschillende organisaties in Nieuw-West die bijeenkomen om te praten over armoede en schulden) en dat wou ik heel graag meemaken. Daar waren heel veel verschillende instanties bij betrokken, van bijvoorbeeld schuldhulpverlening tot woningbouwverenigingen. Dit vond ik wel heel erg gaaf om mee te maken. Ook omdat je samen met organisaties uit de buurt gaat zitten en samen gaat zoeken naar een oplossing.

Mijn stage bij BOOT ervaar ik als een fijne omgeving waar ik mijzelf kan ontwikkelen als een jonge professional. Er is veel ruimte om eigen initiatief te nemen en o.a. contacten leggen met instanties en ideeën aan te dragen voor eventuele verbeteringen. Tegelijk draag ik bij door cliënten te ondersteunen en te begeleiden bij hun hulpvragen. Als er een cliënt helemaal in paniek binnenkomt en uiteindelijk de deur met een gerust gevoel uitloopt door mijn hulp, dan denk ik: hier doe ik het voor!