Hogeschool van Amsterdam

BOOT

De Keukentafel Nieuw-West is van start!

29 okt 2014 10:29 | BOOT

Vorige week is de eerste ronde van ‘de Keukentafel’ van start gegaan. 26 Eerstejaarsstudenten van de opleiding Pedagogiek en twee eerstejaarsstudenten van de opleiding SPH hebben vorige week de eerste huisbezoeken afgelegd.

Na een week vol trainingen en workshops waren ze goed genoeg voorbereid om op huisbezoek te gaan. Met gezonde spanningen, maar ook met veel enthousiasme, gingen de studenten op pad. Voorafgaand is door de organisatie zowel met de ouders als met de studenten een kennismakingsgesprek geweest om op basis daarvan de deelnemers met elkaar te matchen. Deze eerste ronde is de start van vijftien huisbezoeken. 

Volgens de eerstejaarsstudenten verdween het nerveuze gevoel gelijk, toen ze de eerste voet over de drempel hadden gezet. Iedereen werd hartelijk ontvangen door de ouders, met heerlijke hapjes en drankjes. Ouders lijken volgens de studenten zeer gemotiveerd om iets te leren van de ondersteuning die de studenten bieden. Ze gaven bijvoorbeeld aan dat ze opgelucht waren dat er eindelijk iemand was om hun kind extra begeleiding te geven. Stormy Ganpat, projectassisstent Jeugd en Educatie van HvA BOOT ging de eerste keer mee op huisbezoek: “Het is hartstikke leuk om te zien dat er gelijk echt contact is en er een heuse band ontstaat tussen kind, ouder en student”. Bij elk deelnemend gezin komt naast de wekelijkse huisbezoeken, drie keer (in de begeleidingsperiode van vijftien weken) een begeleider langs.

Het programma ‘de Keukentafel’ is een onderdeel van Fieldlab Nieuw-West. Binnen het Fieldlab worden (praktijk)onderzoek en experimenten uitgevoerd die bijdragen aan het stadsdeel en haar bewoners. Bij het Fieldlab-onderzoek gekoppeld aan ‘de Keukentafel’ wordt er gekeken naar de effectiviteit van het programma op de deelnemende gezinnen en de fysieke leeromgeving. Door het afnemen van verschillende vragenlijsten bij zowel de ouders, het kind als de leerkracht op twee verschillende momenten (aan het begin en aan het einde van het traject), wordt getracht inzicht te geven in de opbrengsten van het programma voor het gezin. In totaal ondersteunen en monitoren de studenten en onderzoekers dit studiejaar ongeveer zestig gezinnen.

Daarnaast zullen studenten van de minor Diversity in Urban Education onderzoeken hoe de eerstejaars stagiaires de communicatie met ouders en kinderen ervaren en wat zij er zelf van leren. Tevens worden er workshops en bijeenkomsten aangeboden voor de ouders door studenten van Toegepaste Psychologie. Vanuit de minor Management van Cultuurverandering worden de eerstejaarsstudenten getraind hoe een leercultuur thuis kan ontstaan. Ook de studenten van de BOOT-spreekuren staan klaar om zowel ouders als studenten te ondersteunen bij diverse vraagstukken.

Het programma heeft een multidisciplinaire aanpak, waarbij niet alleen studenten met verschillende achtergronden bij zijn aangesloten, maar ook diverse organisaties uit de wijk. Tevenswordt er nauw contact met de betrokken scholen onderhouden.

De start van het programma is goed verlopen. Zowel de ouders, de studenten als de organisatie kunnen naar een geslaagde week terugkijken. Wilt u meer weten over het programma, heeft u interesse in deelname of kent u een gezin die geschikt is om deel te nemen aan het programma, vraag dan meer informatie aan per mail.