Het nieuwe jaar is begonnen!
       Nieuwsbrief januari 2018
Inschrijven voor de nieuwsbrief
Het nieuwe jaar is begonnen! Het 4e en daarmee laatste semester van LEVV-LOGIC staat voor de deur. Dit betekent dat wij de komende periode alle opgedane kennis gaan verwerken tot een eindpublicatie en -congres. In deze nieuwsbrief blikken wij terug op de ontwikkelingen en hoogtepunten van afgelopen maanden en informeren wij u over aankomende evenementen.

Namens het LEVV-LOGIC team wensen wij u een gelukkig nieuwjaar en veel leesplezier, Walther Ploos van Amstel (lector City Logistics) en Susanne Balm (projectleider)
LEVV-BATTLE
Op 6 en 7 december streden teams van studenten en docent-onderzoekers van de HvA tegen elkaar in de LEVV-Battle. Het waren twee geslaagde en vooral leerzame dagen! Dank aan alle partijen die hieraan hebben bijgedragen.

Team 1 nogmaals gefeliciteerd met het winnen van de battle!
Aftermovie LEVV Battle 2017
Aftermovie LEVV-Battle. Met dank aan Bas met Dubbel A voor de productie.
SIA-CONGRES EN UITREIKING RAAK-AWARD
Op 30 november vond het SIA-congres en de uitreiking van de RAAK-award plaats.  Met de prijs wil het regieorgaan SIA de bekendheid en kwaliteit van het onderzoek aan hogescholen verhogen. LEVV-LOGIC was aanwezig als een van de 10 genomineerden – compleet met een ballonnen versierde stand en uiteraard een LEVV (met dank aan Deudekom!).
 
LEVV-LOGIC is op de vierde plek geëindigd. De jury zag heel veel potentie voor de toekomst en vond het een urgent project. De jury waardeerde hoe het project de verbindende partij is tussen al de verschillende partners en vond de borging in het onderwijs erg goed.

Helaas heeft LEVV-LOGIC ook de publieksprijs niet in ontvangst mogen nemen. Voor aanvang van het congres stond het project op de tweede plek, dankzij alle extra aandacht via (sociale) media. Hierbij willen we iedereen die op LEVV-LOGIC heeft gestemd of in de spotlight heeft gezet ontzettend bedanken voor de support!
GALA VAN DE WETENSCHAP
Op 28 november presenteerden Walther en Susanne samen met Richard (Stint) op het Gala van de Wetenschap. Zij arriveerden op indrukwekkende wijze, namelijk ín een Stint.

"Dan gebeurt er iets vreemds. Vanuit de zaal komt een gek elektrisch wagentje aanrijden – een combinatie tussen een Segway en een bakfiets. Bij het podium aangekomen, wordt pas duidelijk wat hiervan de bedoeling is. [...] Ze vertellen ons hoe revolutionaire logistieke oplossingen, zoals de kleinere elektrische wagentjes, in plaats van de klassieke witte bestelbus, nodig zijn om de steeds drukker wordende stad leefbaar en begaanbaar te houden."   >> Verder lezen
WISSELING SAMENSTELLING VAN HET TEAM
Het LEVV-LOGIC team heeft vier nieuwe leden:
  • Martijn Altenburg (HvA)
    Docent-onderzoeker Logistiek
  • Martin Boerema (HvA)
    Docent-onderzoeker Business Development
  • Toin Peters (HAN)
    Projectmanager Automotive Research
  • Ilana Visser (HvA)
    Junior technisch projectleider
En we nemen afscheid van:
 
  • Nilesh Anand (HvA)
    Hoofddocent City Logistics
  • Annemijn van Herwijnen (HvA)
    Projectassistent LEVV-LOGIC
  • Roeland Hogt (HR)
    Docent-onderzoeker Automotive
PROEF MAASTRICHT
Maastricht is vier elektrische vrachtfietsen rijker en bespaart daarmee dagelijks (bestel)autoritten. Dit is het resultaat van een aanschafsubsidie die voor de zomer als proef gelanceerd is door Maastricht Bereikbaar. Het onderzoeksteam LEVV-LOGIC evalueert de drijfveren en ervaringen van de deelnemende ondernemers. Dit zijn Jules, Blanchedael, HairVisit en PP Events. >> Verder lezen
START SICLEV PROJECT
De Hogeschool van Amsterdam start een onderzoek naar de inpassing van cargofietsen en lichte elektrische vrachtvoertuigen in het stedelijk verkeer: SICLEV. Tijdens de LEVV-battle werd een eerste stap in het onderzoek gezet; het observeren van de huidige positie van LEVV in het stedelijk verkeer.

Rijden ze tussen de auto’s of op het fietspad? Waar kan het beste geparkeerd worden? Wat is de gemiddelde snelheid? In de afgelopen jaren zijn verschillende nieuwe, vaak elektrisch aangedreven of ondersteunde, vervoermiddelen in het straatbeeld verschenen. Die variëren van moderne bakfietsen tot kleine elektrische bestelauto’s. De inzet van LEVV maakt een fijnmaziger en tijdkritischer stadsdistributie mogelijk en is een belangrijke stap op weg naar emissievrije mobiliteit. >> Verder lezen
AANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING LEVV

Uit onderzoek is gebleken dat men geen aansprakelijkheidsverzekering kan afsluiten voor lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVV) zelf, omdat deze nu nog niet kentekenplichtig zijn. Partijen zoals Bovemij en Achmea adviseren bedrijven die met LEVV goederen of diensten leveren een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten of te raadplegen.

Gezien iedere situatie uniek is, kunnen ondernemers zich wenden tot Bovemij, Achmea of ANWB. Deze partijen zijn bereid om samen een oplossing te vinden die werkbaar is. 

Contactgegevens
Bovemij: Nathan Bakker, n.bakker@bovemij.nl
Achmea: Monique Volkerink, monique.volkerink@achmea.nl
ANWB: Andres de Graaf, adegraaf@anwb.nl

Meer nieuws op onze website
UPCOMING EVENTS
  • 25 januari 2018
    Deelnemersbijeenkomst LEVV-LOGIC in Amsterdam
  • 14 en 15 april 2018
    The International Cargo Bike Festival in Berlijn
  • 1 t/m 14 juli 2018
    Elfwegentocht in Friesland: Twee weken feest zonder een druppel benzine
  • Augustus 2018
    Eindcongres LEVV-LOGIC in Amsterdam
>> Bekijk de agenda online
LEESVOER
The potential of cargo bicycle transport as a sustainable solution for urban logistics
Proefschrift van Jochen Maes aan de universiteit van Antwerpen met centrale onderzoeksvraag: "Kunnen cargofietsen bijdragen tot een betere economische/ duurzame/ sociale leefbaarheid van stedelijke gebieden, en in hoeverre?"
>> Lees het proefschrift hier

The future of last mile delivery: 10 most important trends
Een toename van e-commerce in B2B-, B2C- en C2C-markten heeft geleid tot een groter aantal uitdagingen rond stedelijk vrachtvervoer: toenemend gebruik van de openbare ruimte, luchtkwaliteit, lawaai, verkeerscongestie en veiligheid. E-commerce resulteert in meer, en kleinere, tijdkritische leveringen in steden. Het is duidelijk dat er behoefte is aan verbetering van het stadsvervoer. Wat zijn de 10 belangrijkste trends in last mile leveringen? Welke innovaties zijn nodig?  >> Verder lezen

CycleLogistic  moving Europe forward
Het Europese project Cyclelogistics Ahead, een follow-up van het eerste Cyclelogistics project, is gericht op het verminderen van de negatieve impact van gemotoriseerd transport.  >> Lees het hele rapport hier
PARTNER IN THE PICTURE
City Hub is specialist in stadsdistributie vanuit een magazijn aan de rand van de stad en richt zich vooral op bevoorrading van ondernemers in de binnenstad. Bij City Hub kunnen bedrijven hun goederen opslaan, overslaan en in de stad laten bezorgen met elektrisch vervoer. City Hub bundelt leveringen van meerdere aanbieders. Zo zorgen ze dat er minder verkeer de stad in hoeft. Inmiddels zijn ze gevestigd in Roermond, Amsterdam en Den Haag.

Lees meer over City Hub op: www.cityhub.nl
Wethouder Roermond over City Hub
Het LEVV-LOGIC project wordt mede gefinancierd door Regieorgaan SIA onderdeel van NWO.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Stuur dan een mailtje met onderwerp: "Uitschrijven nieuwsbrief" naar levvlogic@hva.nl.