Zomerreces in zicht
       Nieuwsbrief juli 2017
Inschrijven voor de nieuwsbrief
Zomerreces in zicht

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat we halverwege het LEVV-LOGIC project zijn. Tijd voor reflectie. Wat hebben we bereikt? Een betrokken netwerk, levendige expertsessies, een discussienota, drie congres papers, inspirerende bijeenkomsten en aansprekende praktijkexperimenten. Bovenal hebben het afgelopen jaar 50 studenten via LEVV-LOGIC kennis opgedaan van lichte elektrische vrachtvoertuigen, variërend van logistiek, automotive, bedrijfskunde tot engineering studenten. Via deze nieuwsbrief stellen we u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Komende twee maanden nemen we een adempauze om ons voor te bereiden op het 2e projectjaar. We zitten alweer bomvol met nieuwe ideeën en plannen!

Namens het LEVV-LOGIC team wensen wij u veel leesplezier en een fijne zomer,
Walther Ploos van Amstel (lector City Logistics) en Susanne Balm (projectleider)
Experiment 3 en 4 van het LEVV-LOGIC Lab zijn bekend
Terwijl de evaluaties van de eerste twee experimenten in Utrecht en Amersfoort in volle gang zijn, kunnen we mededelen dat de volgende twee Living Lab partners gekozen zijn:
  • Maastricht Bereikbaar: experiment met aanschafsubsidie op e-cargobikes
  • CityHub: opening in Amsterdam met eerste klant op proef
De exacte invulling van onze rol in beide experimenten gaan we komende periode vormgeven. Lees hieronder verder.
Experiment Maastricht: vergoeding aanschafkosten e-cargobike
Van 1 juli 2017 tot en met 31 maart 2018 voert Maastricht Bereikbaar een proef uit met elektrische cargo bikes. Deelnemers die een e-cargo bike kopen of leasen en hiermee dagelijks minimaal 4 ritten maken in, van of naar Maastricht, kunnen de aanschafkosten (tot een maximum van € 4.000,-) vergoed krijgen. LEVV-LOGIC gaat de inzet en gebruikerservaringen tijdens de proef evalueren. Ga voor meer informatie naar het bericht op de website van Maastricht Bereikbaar.
Experiment Amsterdam: City Hub
Naast Roermond is City Hub sinds kort ook gevestigd in Amsterdam. Zowel in West (Sloterdijk) als in Zuid (De Omval). Vanaf daar verzorgen zij opslag en groen stadstransport met LEVVs. LEVV-LOGIC gaat de praktijkervaringen evalueren en de kansen en uitdagingen van de elektrische voertuigen onderzoeken.
Hoe ziet een logistiek concept met LEVV eruit?
Met Living Lab partners Greenolution en CityServiceBike hebben we de huidige en nieuwe situatie van de lopende experimenten gevisualiseerd. Het resultaat, twee stop-motion filmpjes, is hier te vinden: CityServiceBike | Greenolution.
Met dank aan Turn2Improve voor het organiseren en uitwerken van de workshop.
Verslag FREVUE final conference
Op de warmste 21 juni sinds 1976 werd in Londen de afsluitende conferentie van het FREVUE-project gehouden. FREVUE: Freight Electric Vehicles in Urban Europe. In dit vierjarige project werden in acht Europese steden in totaal zo’n 80 elektrische vrachtvoertuigen gemonitord, variërend van bestelauto’s van circa 3,5 ton tot grote trucks van 18 ton. In het project stonden 4 thema’s centraal: techniek, economie, sociale en omgevings factoren, en politieke/overheids mogelijkheden. Verder lezen...
International Cargo Bike Festival

Van 11 tot en met 13 juni vond het International Cargo Bike Festival (ICBF) plaats in Nijmegen, een initiatief van consortiumpartner Jos Sluijsmans van Fietsdiensten.nl. Studenten aan het afstudeeratelier van LEVV-LOGIC hebben hier een posterpresentatie gegeven over hun (afstudeer)onderzoek, deze is tevens hier te downloaden. Elza van Genderen van CityServiceBike en Christian Suurmeijer van Greenolution gaven een presentatie over de lopende praktijkexperimenten.

In het magazine van het ICBF is aandacht besteed aan LEVV-LOGIC op pagina 10 tot en met 13.

Aftermovie International Cargo Bike Festival 2017
Paper EVS30 Symposium: vehicle design
Onder leiding van Roeland Hogt, docent-onderzoeker Automotive aan de Hogeschool Rotterdam, is vanuit LEVV-LOGIC een paper geschreven met de titel: 'Designing Light Electric Vehicles for urban freight transport'. Deze zal worden gepresenteerd op The 30th International Electric Vehicle Symposium & Exhibition (EVS30) van 9 tot en met 11 oktober in Stuttgart, Duitsland. 
Uitbreiding consortium met HAN Automotive
Per september wordt het LEVV-LOGIC consortium uitgebreid met de HAN Automotive. Zij gaan meewerken op het project in WP3 Techniek. In samenwerking met deelnemers zijn opdrachten geformuleerd met betrekking tot de aandrijflijn en het ontwerp van LEVVs.
Logistieke hub voor duurzame bevoorrading UvA-HvA
De Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) starten gezamenlijk met het duurzaam en slim bevoorraden van de 80 eigen gebouwen, verdeeld over vijf campussen in de stad. Hiervoor is op 27 juni een logistieke hub in gebruik genomen. Het gaat om een locatie aan de rand van Amsterdam waar goederen uit vervuilende auto’s worden verzameld en onder andere op LEVVs worden overgeladen. LEVV-LOGIC partners Deudekom en PostNL zijn hierbij betrokken, samen met Transmission. Verder lezen...
Upcoming events
Bekijk de agenda online
Leesvoer
Duurzame en efficiënte logistiek in Vlaanderen. Welke rol voor de fiets?
Op 5 mei organiseerden het Europese project Cyclelogistics Ahead en het departement Mobiliteit en Openbare werken van de Vlaamse Overheid een event over fietslogistiek in de slimme stad van de toekomst. Welke inspirerende voorbeelden zijn er al in binnen- en buitenland?
Bekijk hier alle presentaties.

FREVUE final conference
Bekijk hier de presentatie van het FREVUE project tijdens de FREVUE final conference op 21 juni.

KDC masterclass City & Mainport Logistics
Op 23 juni presenteerde projectleider Susanne Balm de laatste resultaten van LEVV-LOGIC tijdens de KDC masterclass City & Mainport Logistics.

International City Logistics Conference
Bekijk hier de presentatie van de conference paper 'The potential of light electric vehicles for specific freight flows: insights from the Netherlands'.
Een partner in the picture
Stint Urban Mobility, ontwikkelaar van de Stint, richt zich op het leefbaarder en veiliger maken van steden. Hun visie is een wereld waarbij mobiliteitsproblemen zijn opgelost met voertuigen voor allerlei toepassingen en die écht voor de gebruiker zijn ontwikkeld.
De Stint is wellicht het meest bekend van de elektrische bolderwagen voor het vervoer van kinderen, maar er zijn inmiddels ook talloze andere creatieve vervoersoplossingen ontwikkeld. Zie bijvoorbeeld onderstaand filmpje over hoe een Stint wordt ingezet voor de stadsreiniging van Gemeente Zaanstad. 

Vragen of interesse? Neem dan contact op via: info@stint.nl. Lees meer over Stint Urban Mobility op: www.stintum.com.
Stadsreiniging van Gemeente Zaanstad
Website
Twitter mee via #LEVVLOGIC
Stedelijke Distributie Nederland
Het LEVV-LOGIC project wordt mede gefinancierd door Regieorgaan SIA onderdeel van NWO.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Stuur dan een mailtje met onderwerp: "Uitschrijven nieuwsbrief" naar levvlogic@hva.nl.