HvA Bibliotheek

TV-uitzendingen zoeken en gebruiken in het onderwijs?

Dat kan met de beeld-goudmijn Academia

1 mrt 2017 10:16 | HvA Bibliotheek

In de beelddatabank Academia vind je tienduizenden uren aan streaming content van de Nederlandse publieke omroep. Bijvoorbeeld de TV-debatten van de vorige Tweede-Kamerverkiezingen, de Zembla-aflevering 'Google geheimen' uit 2006, documentaires over anorexia en heel veel ander materiaal dat niet meer op Uitzending gemist en evenmin op Youtube te vinden is. Na inloggen met je HvA-id tref je een zee aan beeldinformatie die goed bruikbaar is in presentaties of het onderwijs. Academia wordt gemaakt door Beeld en Geluid, hét audiovisuele archief van Nederland.

Inhoud van Academia

Bij het zoeken worden de uitgebreide beschrijvingen van de programma’s gebruikt. Zo kun je zoeken op hbo-studenten en gezondheid in uitzendingen van het NOS-Journaal en Nieuwsuur, of bijvoorbeeld de “doe effe normaal”-discussie in de Tweede Kamer. Het is eenvoudig om in Academia beeldmateriaal te vinden over specifieke onderwerpen (neuromarketing, agressief gedrag) of namen van personen, plaatsen en bedrijven (Dick Swaab, Bijlmermeer, DAF).

Over een waaier van maatschappelijke, intellectuele, politieke, historische en cultuurfilosofische onderwerpen (de Brexit, gender, de multiculturele samenleving of de annexatie van de Krim) is materiaal opgenomen. Het gebruik beperkt zich dus niet tot vakgebieden als mediastudies of journalistiek.

Gebruik binnen digitale leeromgeving

In “Mijn werkplek“ kun je beeldmateriaal klaarzetten en bewerken. Er zijn verschillende tools beschikbaar, waaronder een snijmachine en een montagemaker. “Mijn werkplek” biedt de mogelijkheid om eigen dossiers met relevant materiaal aan te maken en bewerkt materiaal te verplaatsen, te kopiëren, de beschrijving aan te vullen en dit beschikbaar te stellen in Academia.

Docenten en studenten kunnen het materiaal zonder toestemming binnen het onderwijs gebruiken voor opdrachten, analyses, werkstukken en presentaties, en links naar fragmenten opnemen in PowerPoint-presentaties en de digitale leeromgeving.

Academia maakt op verzoek kosteloos dossiers aan. Aan de hand van de vraag van de docent worden fragmenten gekozen en samengevoegd tot één geheel.

De Bibliotheek biedt nog meer beelddatabanken.