HvA Bibliotheek

Leestip: Insekten

28 nov 2017 13:21 | HvA Bibliotheek

Onlangs verscheen: ‘Insects as food and feed: from production to consumption’ door Arnold van Huis & Jeffery K. Tomberlin.

Om het huidige en vooral toekomstige probleem van voedseltekort het hoofd te bieden wordt soms aan bijzondere oplossingen gedacht. Een mogelijkheid die de laatste jaren regelmatig de kop opsteekt: is de consumptie van insekten. Daarbij wordt zowel gekeken naar de mogelijkheid van menselijke consumptie, als insekten voor diervoeder.

Insekten hebben belangrijke sterke punten: ze zijn alomtegenwoordig, goedkoop te kweken en bevatten vaak voedzame eiwitten. De Universiteit van Wageningen heeft onlangs een omvangrijk boek (447 p.) gepubliceerd over de praktische mogelijkheden van de diverse insekten die in aanmerkingen komen. Uitgebreide aandacht wordt besteed aan bestaande ervaringen met het kweken ervan, en het wetenschappelijk onderzoek van de afgelopen jaren.