HvA Bibliotheek

Leestip: Voeding en welvaartsziekten

Een boek van Marijke Samsom

17 okt 2017 17:17 | HvA Bibliotheek

In de voedingswetenschap wordt vaak tegen schenen geschopt. Dat komt doordat hier weinig zekerheden zijn, in tegenstelling tot wat het Voedingscentrum iedereen probeert te doen geloven. Dit boek laat dat weer eens zien.

Marijke Samsom laat weinig heel van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Kort gezegd: ze ziet koolhydraten als dikmakers en ongezond (met name fruit!), en vet (vooral dierlijk vet) beschouwt ze als gezond en onontbeerlijk als je wilt afvallen. Opvallend is verder dat ze ageert tegen de door het Voedingscentrum aanbevolen meervoudig onverzadigde vetzuren.

Zoals Samsom zegt, zijn haar beweringen allemaal wetenschappelijk onderbouwd. Maar wat je er verder ook van mag vinden, op het boek is wel het een en ander aan te merken. Zo zou een goede redacteur niet overbodig zijn geweest; ze valt namelijk vaak in herhalingen. En in hoeverre haar bewering dat een vegetarische levenswijze ongezond is, daar zullen de meningen ook over verschillen.