Hogeschool van Amsterdam

HvA Bibliotheek

Leestip: Onderwijs in tijden van digitalisering

3 sep 2017 11:03 | HvA Bibliotheek

De redacteurs van dit boek, Ad Verbrugge en Jelle van Baardwijk, zijn filosoof en verbonden aan het Ethos Centrum van de Vrije Universiteit. Met deze bundel laten ze denkers uit tal van richtingen aan het woord die de rol van de digitalisering in het onderwijs genuanceerd bekijken.

Ze zien de mogelijkheden, maar bekritiseren ook de visie die spreekt uit het advies van Platform Onderwijs2032. Dat advies vindt kennis niet meer van belang, omdat die snel veroudert en eenvoudig op het internet te vinden is.

Unaniem zijn de auteurs van mening dat kennis hierbij wordt verward met informatie, en dat kennis onontbeerlijk is als kapstok voor een levensvisie. Bildung is kortom nog net zo belangrijk als altijd, en al die ouders die hun kinderen naar een gymnasium sturen met 'verouderde' vakken als Latijn en Grieks hebben dat maar al te goed door. Als je een diepgravend stuk over het onderwerp wilt lezen adviseren we ‘Wie weet hier de weg?’ van Verbrugge, die ook voorzitter is van de Vereniging Beter Onderwijs Nederland.