HvA Bibliotheek

Leestip: Eeuwig houdbaar

Andrea Maier over de ongekende toekomst van ons lichaam

9 mei 2017 15:13 | HvA Bibliotheek

Andrea Maier was afgelopen zomer één van de Zomergasten (VPRO). Misschien heb je haar gezien. Andrea is hoogleraar veroudering aan de Vrije Universiteit en zoekt naar behandelingen tegen veroudering.

Verwacht in dit boek geen uitgebreide beschrijvingen van de geavanceerde technische vooruitgang op de gebied. Het grootste deel gaat op aan de beschrijving van hoe veroudering ontstaat –tot op cellulair niveau- en aan bijvoorbeeld adviezen hoe vroegtijdige veroudering te voorkomen. Dat is –niet verbazingwekkend- door gezond te leven. Wist je overigens dat mensen die zich oud vóelen (voor hun leeftijd) eerder overlijden, dan zij die zich jonger voelen? Het is maar dat je het weet.

Tenslotte nog een science-fiction, of zo je wilt horrorvooruitzicht: één van de mogelijkheden om je leven te verlengen is je bloed te vervangen door dat van een jonger persoon. En o ja: je laten invriezen is wel het slechtste idee (volgens Andrea).