Hogeschool van Amsterdam

HvA Bibliotheek

Voor onderzoekers

Praktijkgericht onderzoek wordt steeds belangrijker bij de HvA. Bekijk de tools van de Bibliotheek en zoek persoonlijk contact bij vragen over publiceren.

Veelgestelde vragen door onderzoekers

Als onderzoeker, verbonden aan een HvA Kenniscentrum, kun je artikelen uit e-journals aanvragen uit de collectie van de UvA-bibliotheek.

Dat werkt zo:

  1. Ga naar UvA-CatalogusPlus
  2. Kies e-articles UvA en zoek het gewenste artikel op
  3. Klik bij het gewenste artikel op Details
  4. Klik op UvA-LINKER
  5. Kies Aanvraag HvA-onderzoeker, vul je naam, kenniscentrum, nummer medewerkerspas en mailadres in en klik op Verzenden

Na controle van je gegevens krijg je zo snel mogelijk de digitale versie van het artikel via e-mail toegestuurd.

Goed omgaan met je onderzoeksdata heeft veel voordelen voor jezelf, je kenniscentrum, je vakgebied en de maatschappij.

Door research data management (RDM) voorkom je bijvoorbeeld dat je onderzoeksdata verliest of dat je niet meer begrijpt wat er in je databestand staat. RDM bevordert de integriteit en de impact van je onderzoek én het hergebruik van de onderzoeksdata. Via figshare kun je onderzoeksdata heel veilig opslaan en gecontroleerd delen met bijvoorbeeld collega's.

Voor meer informatie en vragen

Wil je meer informatie over RDM of ben je benieuwd hoe je zelf beter met je onderzoeksdata kunt omgaan?  Ga naar de RDM-website van de Bibliotheek UvA/HvA. Er is ook hulp beschikbaar.

Open access betekent vrije, gratis online toegang tot wetenschappelijke informatie, zoals publicaties en onderzoeksdata. Iedereen is vrij om je publicatie te lezen, downloaden, kopiëren, verspreiden, printen of te doorzoeken zonder financiële, technische of juridische belemmeringen.

De voordelen van open access

Door open acces te publiceren vergroot je als onderzoeker je eigen zichtbaarheid in de wetenschappelijke wereld en daarbuiten. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat artikelen die wereldwijd gratis toegankelijk zijn veel vaker worden gedownload en geciteerd. 

Veel open access tijdschriften beschikken inmiddels over een impactfactor. Open access tijdschriften als  PloS Biology hebben een hoge impactfactor.

Daarnaast is het rechtvaardiger dat onderzoek dat door de overheid gesubsidieerd wordt voor iedereen toegankelijk is. Momenteel wordt er fors betaald voor de toegang tot artikelen in de databanken van uitgevers.

Bij open access publiceren via een uitgeversplatform moet de auteur zogenaamde  article processing charges/costs (APC’s) betalen. De toekomst zal uitwijzen of met open access publiceren ook geld bespaard kan worden.

Open access en auteursrecht

Auteursrecht speelt ook een rol bij open access. Vraag je uitgever om de modelovereenkomst die de Nederlandse universiteiten ontwikkeld hebben te accepteren. Je behoudt door de overeenkomst als wetenschappelijk auteur een deel van je auteursrecht. Zo kun je de volledige tekst van je publicatie open access op je persoonlijke pagina plaatsen, in de UvA/HvA repository, of in de HBO Kennisbank. Je hebt geen toestemming nodig om je publicatie als onderwijsmateriaal te gebruiken.

Hoe publiceer je open access?

De Bibliotheek legt uit hoe op welke manieren dat kan. 

Meer weten?

Op de website Openaccess.nl vind je veel meer informatie over open access.

 

Als je een onderzoeksartikel wilt publiceren, is het belangrijk om een geschikt tijdschrift te vinden. Waar moet je op letten bij het selecteren van een tijdschrift?

Begin met je te oriënteren in de databank Web of Science. Als je op je onderwerp zoekt (onder Journal Citation Reports), vind je verschillende tijdschriften. Waarden zoals de impactfactoren helpen je het belang van een tijdschrift te bepalen.

Bekijk vervolgens goed of de scope van een tijdschrift aansluit bij je artikel. Editors geven in een scope aan wat voor artikelen ze opnemen in hun tijdschrift. Is het tijdschrift gericht op fundamenteel onderzoek of juist niet? Behandelt het tijdschrift een heel specifiek vakgebied of juist verschillende vakgebieden?

Tot slot maak je een afweging. Kies je voor een grotere kans op publicatie of voor een hoge impact? Een groot bereik of een specifieke doelgroep? En ga je voor open access, zoals de HvA aanmoedigt?

Heb je voor het beantwoorden van deze vragen persoonlijk advies nodig? Wend je tot jouw contactpersoon Onderzoek.  

Gepubliceerd door  HvA Bibliotheek 13 oktober 2017