Hogeschool van Amsterdam

HvA Bibliotheek

Pure - Open access publiceren

 

Open access publiceren

Als je een tijdschrift selecteert, wordt onder ‘RoMEO color’ informatie getoond over publiceerbaarheid in open access. Ook regels die de uitgever stelt rond open access, bijvoorbeeld embargoperiodes, zijn hier te vinden. Je publicaties die nog niet open access beschikbaar zijn, maar dat volgens de uitgeversregels wel kunnen worden, zijn te vinden ‘My Personal tasks’ onder ‘Open access research output without full text’.

Pure kan publicaties open access beschikbaar maken. De gevalideerde records zijn dan voor iedereen zonder drempels te raadplegen en vindbaar via de HBO Kennisbank. Je publicatie is daarmee voor iedereen terug te vinden via zoekmachines als Google. Ook de

op de HvA website tonen de gevalideerde records uit Pure, na redactie door het Kenniscentrum. 

Gebruik de knop ‘Electronic version(s), and related files and links’ om:

  • de uitgevers-pdf te uploaden voor verificatie
  • deze open access te publiceren als dat auteursrechtelijk is toegestaan (kies voor ‘open’).
  • Zo niet: kies voor ‘closed’ of ‘embargoed’. In dit geval kun je zichtbaarheid en toegankelijkheid van de publicatie vergroten door, indien dat auteursrechtelijk wel is toegestaan, de post- of pre-print (eventueel na een kort embargo) ‘open’ of ‘embargoed’ te uploaden.
  • de DOI of link naar de publicatie op het web toe te voegen voor verificatie. Is er geen DOI beschikbaar, plaats dan de link naar de publicatie bij de uitgever. Geïnteresseerden kunnen dan eenvoudig (eventueel tegen betaling) de originele versie vinden. De Bibliotheek gebruikt de link om de bibliografische gegevens te verifiëren. 

 

 

Meer over Pure

Terug naar de helponderwerpen: Werken met Pure.

Gepubliceerd door  HvA Bibliotheek 26 januari 2018