Hogeschool van Amsterdam

HvA Bibliotheek

Readers en auteursrecht

Voor docenten

HvA-docent, wil je een reader maken? Op deze pagina vind je informatie over het samenstellen van readers en de wijze waarop je een reader aanlevert en produceert.

De belangrijkste informatie over Auteursrecht vind je op het AuteursrechtInformatiePunt, in de Richtlijnen Auteursrecht voor docenten (pdf) en de Folder voor docenten (pdf).

Op deze pagina vind je informatie speciaal voor de HvA-docent zoals het samenstellen en beschikbaar stellen van readers. Daarnaast vind je voorbeeldbrieven voor het vragen van toestemming om bepaalde auteursrechtelijk beschermde werken te mogen hergebruiken in je onderwijs.

Hoe maak ik een reader? 

In  'Hoe maak ik een reader?' staan alle de stappen die je moet zetten om je studenten een reader via leverancier/distributeur Canon beschikbaar te stellen.

Daarin kun je meteen door naar de uploadformulieren voor readers in de Canon Webshop. Er is er één voor een nieuwe of gewijzigde reader en één voor readers die exact gelijk zijn aan de vorige.

Hulp nodig? Neem contact op met de contactpersoon readers van de Bibliotheek of je readercoördinator.

Houd rekening met auteursrecht

Bij het samenstellen van readers is het essentieel dat de auteursrechten goed geregeld zijn. Je mag tenslotte zonder toestemming geen tekst van een ander overnemen.

Het kan soms lastig zijn om goede en betrouwbare informatie te vinden die je in je reader kunt opnemen. Je informatiespecialist in de bibliotheek helpt je hier graag bij. 

Auteursrechthebbende direct benaderen voor toestemming  

Soms kun je geen toestemming via Stichting PRO krijgen voor hergebruik van een bepaald werk, maar moet je de auteursrechthebbende direct benaderen. Dit geldt onder andere voor audiovisueel materiaal en voor boeken die uit de handel zijn.

De bibliotheek stelt hiervoor de volgende voorbeeldbrieven en reminders (versturen na ca. 2 weken) beschikbaar:

Als je toestemming krijgt,

Als de uitgever laat weten dat het boek inderdaad uit de handel is en hij toestemming voor hergebruik verleent, dan moet je het boek alsnog aanmelden via de webportal van Stichting PRO. Gebruik het relatienummer en wachtwoord van jouw faculteit.

Voor hergebruik van een boek uit de handel geldt een gereduceerd tarief.

Gepubliceerd door  HvA Bibliotheek 9 mei 2017