Hogeschool van Amsterdam

HvA Bibliotheek

Readers en auteursrecht

Voor docenten

HvA-docent, wil je een reader maken? Op deze pagina vind je informatie over het samenstellen van readers en de wijze waarop je een reader aanlevert en produceert.

Voor het samenstellen van readers kun je gebruik maken van de diensten van de HvA Bibliotheek. Denk hierbij aan auteursrechten en het vinden van betrouwbare informatie ten behoeve van je reader. 

Omdat het maken van een reader gebonden is aan regels en richtlijnen is er een Readerprocedure HvA (pdf). Hierin vind je een stappenplan en een stroomschema waarin je ziet wat de rol is van docent, readercoördinatoren, Canon Copyshop en bibliotheek. Het is belangrijk deze procedure door te nemen voordat je start met je reader. 

Bij het samenstellen van readers is het essentieel dat de auteursrechten goed geregeld zijn. Je mag immers niet zonder toestemming tekst overnemen van een ander. Binnen het onderwijs is het niet nodig om bij korte overnames toestemming te vragen. Lange overnames moeten worden aangevraagd bij Stichting Pro. In de Readerprocedure staat hoe dat gaat. Hulp nodig bij aanmelden van lange overnames? Neem contact op met je readercoördinator.

Vragen over auteursrecht? Neem contact op met de informatiespecialist in de bibliotheek. Het kan soms best lastig zijn om goede en betrouwbare informatie te vinden die je in je reader kunt opnemen. Je informatiespecialist in de bibliotheek helpt je hier graag bij. 

Zie verder het AuteursrechtInformatiePunt (AIP) van de bibliotheek, de Richtlijnen Auteursrecht voor docenten (pdf) en de folder Auteursrechten voor Docenten (pdf).

De productie en levering van readers is uitbesteed aan een externe leverancier. Readers en blokboeken kun je bestellen via de Canon Webshop. In de Readerprocedure kun je vinden hoe alles werkt en hoe je het materiaal moet aanleveren. De docent levert de inhoud voor de readers aan bij Canon via de readercoördinator. Dit kan zowel in papier als digitaal. (Zie Readerprocedure p.7 en 8).
Lever digitale bestanden voor reproductie aan per e-mail. Canon kan niet-verwerkbare originelen weigeren. Richtlijnen voor aanlevering zijn te vinden in Bijlage 1 van de Readerprocedure. 
Vragen over productie en levering van readers? Neem dan contact op met de copyshop / quick service point op je locatie.  

Gepubliceerd door  HvA Bibliotheek 2 december 2016