Amstelcampus

Locoburgemeester Litjens en Mirte Wibaut openen Wibauthuis

12 okt 2015 14:55 | Amstelcampus

Locoburgemeester Pieter Litjens heeft op donderdag 8 oktober samen met Mirte Wibaut, de achterachterkleindochter van oud wethouder Floor Wibaut het nieuwe Wibauthuis geopend. Hij deed dit door samen met Mirte de eerste stenen te leggen van een groots mozaïekportret van haar betovergrootvader, dat een prominente plek zal krijgen in het nieuwe pand. Het onderwijsgebouw van de Hogeschool van Amsterdam aan de Wibautstraat is de nieuwste toevoeging aan de Amstelcampus, de open stadscampus waar de HvA driekwart van al haar opleidingen en onderzoek concentreert.

Afgelopen zomer verhuisden een aantal opleidingen van de faculteiten Economie en Management en Maatschappij en Recht naar het Wibauthuis. Volgens Huib de Jong, rector HvA en lid van het College van Bestuur UvA-HvA, is de Amstelcampus bij uitstek de plek waar met elkaar, vanuit de opleidingen en het onderzoek, wordt gekeken naar vraagstukken uit de stad, zo zei hij bij de opening. Locoburgemeester Litjens memoreerde tijdens de opening dat burgemeester Van der Laan begin 2011 aanwezig was bij het buurtontbijt ter ere van de start van de bouw. Hij voelde zich vereerd om namens de Gemeente Amsterdam de cirkel rond te mogen maken door het gebouw te openen. Litjens, die namens de verhinderde burgemeester de honneurs waarnam, noemde het Wibauthuis, en de Amstelcampus als geheel, een aanwinst voor de stad.

Grow Together Create Tomorrow

Het thema van deze dag was ‘Grow Together Create Tomorrow’, bedacht en mede vormgegeven in de organisatie door studenten van de minor Experience en Eventmanagement. Het thema is tekenend voor de weg die de HvA is ingeslagen. De Amstelcampus is méér dan alleen onderwijs. Het biedt mogelijkheden voor toekomstgericht onderwijs, ontmoeting, samenwerking en verbinding met de maatschappij, ondernemers en de stad. Met de toevoeging van het Wibauthuis groeit de Amstelcampus in kwantiteit maar ook in kwaliteit.

Tijdens de opening kregen alle bezoekers bij registratie een mozaïekstukje, zodat zij samen letterlijk hun steentje bij konden dragen aan de creatie van het thema. Na een spectaculaire opening met breakdancers Come Correct, feliciteerden de rector en locoburgemeester de medewerkers van de beide faculteiten en andere betrokkenen en gingen na het officiële gedeelte de voetjes van de vloer met de band The Royals.

Het Wibauthuis is een ontwerp van architectenbureau KPF en Studio V, het interieur werd vormgegeven door OIII, bouwmanagement was in handen van Aronsohn Bouwmanagement en de hoofdaannemer was Ballast Nedam, installateur Heijmans (voorheen Burgers Ergon). De installatieadviseur was Deerns, constructies door Van Rossum, bouwfysica en akoestiek door Peutz, en PhantaVision verzorgde de audiovisuele techniek.

Het Wibauthuis is het grootste gebouw op de Amstelcampus en beslaat zo’n 45.000 m2. Het gebouw heeft een eigen restaurant, 2 collegezalen en een ronde collegezaal, ruim 100 leslokalen, een moderne bibliotheek, een debat- en activiteitencentrum FLOOR, 12 liften, roltrappen naar de 1 e etage en 2 e etage en onder het gebouw bevindt zich een ruime fietsenstalling en openbare parkeergarage. Het Wibauthuis is met het Wibauthof, de Wibautwoningen, horecavoorziening, ruimte voor ondernemerschap en twee commerciële ruimtes een aanvulling van formaat op de campus. In 2018 moet de Amstelcampus klaar zijn met de oplevering van het achtste en tevens laatste onderwijsgebouw: het Conradhuis.

Come Correct

Openingsact Come Correct

Eerste steen kunstwerk

Openingshandeling locoburgemeester Pieter Litjens en Mirte Wibaut