Hogeschool van Amsterdam

Amstelcampus

Pleinen op en rond de campus

Op de Amstelcampus zijn vijf nieuwe pleinen, waarvan er nu vier klaar zijn, het Kohnstammhof aan de westkant van de Wibautstraat en aan de andere zijde het Rhijnspoorplein Oost, het Wibauthof en de speelplaats aan de Van Musschenbroekstraat. Het vijfde plein, Rhijnspoorplein West wordt ingericht zodra de bouw van het Conradhuis klaar is (2018).

Trap Benno Premselahuis

Rhijnspoorplein Oost

Benno Premselahuis gevel

Benno Premselahuis, Rhijnspoorplein Oost

Kohnstammhof openbaar

Kohnstammhof

Kohnstammhof

Het Kohnstammhof is een campus-juweeltje dat enigszins verborgen ligt achter het Kohnstammhuis met drie driehoekige openingen omringd met banken. Op het plein is een watertappunt van Join-the-pipe. Aan de rand van het plein staat het creatieve broeinest van de Amstelcampus: Studio HvA, waarin drie opleidingen samenwerken: MediaLab, Urban Management en de minor Ondernemerschap van ACE, Amsterdam Centre for Entrepeneurship.

Onder het plein is een openbare parkeergarage van Q-park die per 1 augustus 2015 is geopend. In deze garage genaamd Weesperplein Amstelcampus zijn 60 plekken beschikbaar voor buurtbewoners met een parkeervergunning Swammerdambuurt die 24/7 toegang hebben.

Het Kohnstammhof is voor iedereen toegankelijk maar wordt, gelijktijdig met de sluiting van de HvA panden, in de avonduren en zondagen afgesloten.

Boerhaave Boerderij

Naast het Kohnstammhof - in de lager gelegen groenstrook - vind je de Boerhaave Boerderij. Ruim 50 bakken worden door buurtbewoners gebruikt om hun eigen groenten en kruiden te verbouwen en er zijn ook opleidingen van de HvA die er experimenteren met nieuwe teelmethoden. In de kippenren zorgen de Barnevelders en Sussex kippen voor heerlijke verse eitjes. Vanaf 1 oktober 2015 verhuist de Boerhaave Boerderij naar het Kohnstammhof. Voor de kippen zoeken we naar een nieuw thuis. Op deze locatie komen nieuwe studentenwoningen (start bouw 2016).

Wibauthof

Tussen het Benno Premselahuis en het Wibauthuis, ligt het nieuwe Wibauthof met sfeerverlichting, bomen een verhoogd groenvlak en bankjes. In de zomer zullen terrassen dit plein tot een gezellig trefpunt maken. Op 27 augustus zal hier het introductie-event KersVers voor nieuwe studenten plaatsvinden.

Van Musschenbroekstraat

Achter het Wibauthuis, op de hoek van de Van Musschenbroekstraat en de Tweede Boerhaavestraat is samen met de gemeente een nieuw plein gerealiseerd met een 35 m lang klim/klauter speeltoestel voor de buurt en kinderen van basisschool Aldoende.

Rhijnspoorplein Oost

Het Rhijnspoorplein Oost, voor het Benno Premselahuis, heeft in 2012 een nieuwe inrichting gekregen. Rondom enkele bomen zijn bankjes aangebracht waar iedereen even kan pauzeren.

Rhijnspoorplein West

Het concept schetsontwerp voor het nieuwe plein dat ontstaat voor het toekomstige Conradgebouw (voorheen Rhijnspoorgebouw) voorziet in brede paden, beplanting en zitgelegenheid. Dit plein zal worden gerealiseerd na de bouw van het Conradhuis, naar verwachting in 2018.

Gepubliceerd door  Amstelcampus 23 juli 2015