Hogeschool van Amsterdam

Amstelcampus

Conradhuis

Aan het Rhijnspoorplein-West, naast het Theo Thijssenhuis komt een nieuw onderwijsgebouw: het Conradhuis. Dit gebouw zal het nieuwe onderkomen worden voor de studenten en medewerkers van de faculteit Techniek.

Rhijnspoorgebouw gevel vanaf Weesperplein

Het Conradhuis komt op de hoek van de Wibautstraat en de Mauritskade

Het gebouw bestaat uit een hoogbouw en een laagbouw deel en zal middels een atrium verbonden worden aan het Theo Thijssenhuis. In het atrium zullen de etages van de laagbouw van boven naar beneden 'uitwaaieren' en in open verbinding met elkaar staan. Het gebouw wordt zo ontworpen en ingericht dat het klaar is voor het onderwijs van de toekomst en flexibel in te delen is, afhankelijk van de wensen van het onderwijs en de studentenaantallen. In het soutterain worden fietsparkeeplekken en onderwijsruimtes ingericht.

Planning en ontwikkeling

De architect is een gelegenheidscombinatie van Powerhouse Company, de Architekten Cie. en Marc Koehler Architects. Het definitief ontwerp is vastgesteld en de omgevingsvergunning is afgegeven. De start van de bouw staat gepland in het eerste kwartaal van 2016. Naar verwachting kan het gebouw medio 2018 in gebruik worden genomen door de faculteit Techniek.

Omgevingsvergunning: juli 2015
Start bouw: 1e kwartaal 2016
Oplevering en inhuizing: medio 2018

Deelraad Oost akkoord bestemmingsplan

De Stadsdeelraad Oost is op 11 maart 2014 akkoord gegaan met het gewijzigde bestemmingsplan voor het Conradhuis op de Amstelcampus op de hoek van de Wibautstraat en de Mauritskade. Er waren complimenten voor de kwaliteit van het ingediende bestemmingsplan maar ook enkele kritische noten. Met een aantal wijzigingen is het bestemmingsplan door de politiek goedgekeurd in haar laatste vergadering.

Duurzame ambitie

Het nieuwe Conradhuis zal voldoen aan een hoge duurzame BREEAM ambitie. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en werd oorspronkelijk ontwikkeld en geïntroduceerd door het Building Research Establishment (BRE), een Engelse onderzoeksinstantie enigszins vergelijkbaar met het Nederlandse TNO. Het is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen. Het systeem maakt gebruik van kwalitatieve weging; als totaalscore krijgt een nieuw gebouw of gebied 1 tot 5 sterren (Pass, Good, Very Good, Excellent of Outstanding). Eind 2014 werd het 4 sterren ontwerpcertificaat toegekend aan het Conradhuis, waarmee het een van de meest duurzame onderwijsgebouwen van Nederland wordt.

Rhijnspoorplein West

Voor het Conradhuis wordt een nieuw plein ingericht, Rhijnspoorplein West, met looppaden, zitgelegenheid en groen.

02 PLein v3_LR

De entree van het Conradhuis

06 Atrium Overview v4B_LR

Het atrium dat het Conradhuis verbindt met het Theo Thijssenhuis

artist impressions VO- lucht

Conradhuis Duurzaamheid (werktitel Rhijnspoorgebouw)

Bekijk hier de pdf over duurzaamheid en het Rhijnspoorgebouw

Gepubliceerd door  Amstelcampus 27 mei 2016