Hogeschool van Amsterdam

Amstelcampus

Conradhuis

Aan het Rhijnspoorplein-West, naast het Theo Thijssenhuis stond een nieuw onderwijsgebouw gepland: het Conradhuis. Dit gebouw was bedoeld om studenten en medewerkers van de faculteit Techniek te huisvesten. Echter, op 3 november 2016 heeft het College van Bestuur besloten om dit gebouw niet te bouwen en te investeren in het bestaande vastgoed en verbetering van de roostering.

Rhijnspoorgebouw gevel vanaf Weesperplein

Toekomst van het Rhijnspoorplein West

Nu er niet gebouwd gaat worden staat het terrein tijdelijk leeg. In overleg tussen HvA (Bureau Nieuwbouw) en de Gemeente Amsterdam wordt bekeken wat de toekomst van dit gebied gaat worden. Er wordt gewerkt aan het herstellen van het fietspad langs de Mauritskade.

Achtergrondinformatie Conradhuis

Het ontwerp

Het gebouw bestaat uit een hoogbouw en een laagbouw deel en zal middels een atrium verbonden worden aan het Theo Thijssenhuis. In het atrium zullen de etages van de laagbouw van boven naar beneden 'uitwaaieren' en in open verbinding met elkaar staan. Het gebouw wordt zo ontworpen en ingericht dat het klaar is voor het onderwijs van de toekomst en flexibel in te delen, afhankelijk van de wensen van het onderwijs en de studentenaantallen. In het soutterain worden fietsparkeeplekken en onderwijsruimtes ingericht.

De architect is een gelegenheidscombinatie van Powerhouse Company, de Architekten Cie. en Marc Koehler Architects. Het definitief ontwerp is vastgesteld en de omgevingsvergunning is afgegeven.

Duurzame ambitie

Het Conradhuis was ontworpen met de ambitie te voldoen aan een hoge duurzame BREEAM ambitie. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en werd oorspronkelijk ontwikkeld en geïntroduceerd door het Building Research Establishment (BRE), een Engelse onderzoeksinstantie enigszins vergelijkbaar met het Nederlandse TNO. Het is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen. Het systeem maakt gebruik van kwalitatieve weging; als totaalscore krijgt een nieuw gebouw of gebied 1 tot 5 sterren (Pass, Good, Very Good, Excellent of Outstanding). Eind 2014 werd het 4 sterren ontwerpcertificaat toegekend aan het ontwerp van het Conradhuis, waarmee het een van de meest duurzame onderwijsgebouwen van Nederland zou worden.

 

02 PLein v3_LR

De entree van het Conradhuis

06 Atrium Overview v4B_LR

Het atrium dat het Conradhuis verbindt met het Theo Thijssenhuis

artist impressions VO- lucht
Gepubliceerd door  Amstelcampus 24 november 2016