H&T in the spotlight

Ciska Harte

4 sep 2018 14:56 | Afdeling Communicatie

Voortaan vind je in elke nieuwsbrief de rubriek H&T in the spotlight. Hierbij focussen we op een lid van de vereniging die iets interessants heeft meegemaakt, ondernomen of gepresteerd.

Deze maand stellen we graag aan je voor, Ciska Harte.
Ciska studeerde in 2007 af aan de HES met de opleiding MER en nam de eerste scriptieprijs mee naar huis. Vervolgens ging zij, mede door haar HES rechtendocent Ron Hoekstra, rechten studeren aan de UvA. Na het behalen van haar meestertitel studeerde zij General Management aan Nyenrode Business Universiteit.

Ruim 10 jaar bekleedde Ciska leidinggevende posities maar 8 maanden geleden  besloot ze de sprong in het diepe te wagen en voor zichzelf te beginnen.

H&T Ciska Harte

En dan zeg je je baan op

Op 1 januari 2018 was het zover. Na ruim 10 jaar leidinggevende posities te hebben bekleed besloot ik de sprong in het diepe te wagen. Komende uit een ondernemersfamilie was de tijd aangekomen om zelf een eigen bedrijf te starten. Ik leverde met dubbele gevoelens mijn ontslagbrief in. Het avontuur van het ondernemen kwam me tegemoet, maar tegelijkertijd wist ik zeker dat ik mijn werk zou gaan missen. Mensen vonden mij stoer, maar er kwamen vragen bij mij op als: is dit financieel nu wel zo een goed idee? Waarin ga ik dan ondernemen? En hoe ga ik dat aanpakken? Inmiddels zijn we ruim 8 maanden verder en is het Velites Online Leadership Program live.

Je kent het vast wel. Je bezoekt een heidag of volgt een managementtraining en daarbij ben je razend enthousiast. Maar eenmaal terug op kantoor zit je weer achter je bureau, werkend aan de dingen van die dag. Je komt niet verder en je boeken staan stoffig te worden in de kast. Implementatie en opvolging zijn een van de moeilijkste dingen om effectief in werkprocessen toe te passen. Je kunt nog zulke mooie boeken lezen of seminars volgen, uiteindelijk gaat het om leidinggeven in de praktijk. En die praktijk verschilt per organisatie en per persoon. Bij het Velites Online Leadership Program draait het om interactie en implementatie. Daarbij gebruiken we ludodidactiek om de vertaalslag te maken van theorie naar praktijk.

Terugkijkend op mijn switch naar het ondernemerschap kan ik niet anders zeggen dan dat dit alles is begonnen op de HES. De afwisseling van de vakken op de MER vond ik fantastisch en paste goed bij mij. Het was mijn rechtendocent Ron Hoekstra die mij inspireerde om na de HES Rechten te gaan studeren aan de UvA en die zorgde dat ik stage kon gaan lopen bij het tegenwoordige De Koning Vergouwen Advocaten. Na mijn meestertitel te hebben behaald ging ik door naar Nyenrode Business Universiteit, waar een studie General Management mij meer terugbracht naar waar het op de HES mee begon: een diversiteit aan onderwerpen van toepassing zijnde op het ondernemerschap.

Mijn opleiding aan de HES sloot ik in 2007 af, met als hoogtepunt het winnen van de Hou’ en Trouw scriptieprijs. Ik denk nog vaak terug aan die tijd. Dat ik elke dag vanuit ons dorp met de bus naar Amsterdam ging om te studeren. Of ik praat erover met mijn goede vriendinnen die ik tijdens de opleiding heb ontmoet. Ieder is haar eigen weg gegaan, maar het is de HES die ons heeft verbonden. Een studie biedt namelijk veel meer dan alleen het volgen van de lessen, het doen van een tentamen en afstuderen. Je vormt jezelf, je groeit, je werkt aan je netwerk en maakt vrienden voor het leven.