Hogeschool van Amsterdam

Alumni

H&T: Rondleiding door de Stopera

Lunchbijeenkomst 30 mei

Evenement

Komende maand is alweer de laatste bijeenkomst voor de zomerstop. We gaan op bezoek bij Nationale Opera en Ballet. Nationale Opera & Ballet creëert, produceert en presenteert zowel traditionele als vernieuwende opera- en balletproducties van topkwaliteit. Als een van de grootste cultuurinstellingen die ons land rijk is, brengt Nationale Opera & Ballet met eigen vakateliers en repetitieruimtes de ambachtelijke, artistieke en technische aspecten van de ballet- en operawereld bij elkaar.

Dit is het logo van de alumnivereniging H&T

Nationale Opera & Ballet in de Stopera

De Stopera (een afkorting van de protest-leus "Stop de Opera") en dus niet een samenvoeging van stadhuis en opera zoals veelal wordt beweerd) is de bijnaam van het Amsterdamse gebouwencomplex van stadhuis en opera, het Muziektheater, thans Nationale Opera & Ballet.

In 1979 werd dan besloten de bouw van de opera te combineren met de bouw van het nieuwe stadhuis. Voor dit gecombineerde plan wilde de rijksoverheid 230 miljoen gulden uittrekken. De architecten Holzbauer (stadhuis) en Bijvoet (opera) zouden hierbij samenwerken. Toen Bijvoet in december van dat jaar overleed, werd hij opgevolgd door architect Cees Dam, de schoonzoon van de met Bijvoet geassocieerde architect Holt. Deze laatste trok zich uit de plannen terug. Uit de hoek van de tegenstanders komt ook de andere betekenis van 'Stopera' naar voren, namelijk als "Stop de Opera".

Het complex werd in 1986 voltooid. De feestelijke opening van Het Muziektheater vond plaats op 23 september van dat jaar. Sindsdien wordt het bespeeld door De Nationale Opera en Het Nationale Ballet.

Deze rondleiding is een unieke kans om een kijkje achter de schermen te nemen! Tijdens een rondleiding kom je in de zaal van het theater waar van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gewerkt wordt en zie je de balletstudio’s waar de dansers repeteren. We brengen een bezoek aan het achtertoneel met alle technische faciliteiten en loopt langs de kostuumateliers.

Het programma van de bijeenkomst luidt:

11.30 Aanvang restaurant Frenzi (adres: Zwanenburgwal 23)
13:30 Rondleiding door het gebouw van Nationale Opera en ballet
14:45 Einde rondleiding.

Aanmelden

U kunt zich tot uiterlijk 25 mei aanmelden via dit formulier. De kosten voor de bijeenkomst bedragen €17,50. Introducees zijn van harte welkom. Uw aanmelding is pas definitief wanneer u de kosten voor de bijeenkomst heeft overgemaakt op rekening NL 90 ABNA 054.92.33.601 ten name van Vereniging Hou’ en Trouw.

Adres en routebeschrijving

Restaurant Frenzi
Zwanenburgwal 23
1011 JH Amsterdam

Klik hier voor de routebeschrijving naar het restaurant

Nationale Opera & Ballet
Amstel 3
1011 PN Amsterdam

Gepubliceerd door  Faculteit Business en Economie 24 mei 2017