HvA Alumni Academie, Snellezen

Cursus

In de cursus Snellezen leren de deelnemers sneller te lezen, effectiever, en met een betere leesopbrengst: ze onthouden meer van de snel gelezen tekst. Ze lezen strategisch: niet alle tekst hoeft volledig gelezen te worden. De verandering in leestechniek en leesstrategie maken dat je 2 tot 4 maal sneller leest.

Voor wie
De cursus is bestemd voor iedereen die veel teksten moet lezen: rapporten, studiemateriaal of literatuur.

De cursus duurt 1 dag.

Vrijdag 9 maart van 9.30 – 17.00 uur Leeuwenburg B7.28

Werkwijze
De docent gaat in op de oogbeweging bij het lezen: veel lezers lezen strikt woord voor woord en gaan al binnen de zin terug met de ogen als ze de zin niet gaandeweg kunnen begrijpen. Dit is hoe we hebben leren lezen, en dit is de techniek waarmee we gestudeerd hebben.
Daar wordt een andere manier van lezen voor in de plaats gesteld. De alinea of het tekstdeel is de kern. De deelnemers leren om hun ogen zo te bewegen dat ze links en rechts delen van de alinea niet ‘coveren’. Ze leren om de betekenis toch volledig op te pikken. Door deze manier van lezen is het leesbegrip groter en leren deelnemers meer te onthouden. Ook details (namen, opsommingen, kernbegrippen) selecteren ze beter en onthouden ze beter.
Daarnaast leren de deelnemers teksten allereerst te scannen: waar staat de tekst die belangrijk is, welke delen van de tekst kun je eigenlijk voor jouw leesdoel overslaan? Door het kiezen van de juiste tekstdelen, behalen de deelnemers alvast een grote snelheidswinst.
De cursisten meten hun leessnelheid aan het begin van de dag en aan het eind van de dag. De dag wordt afgesloten met een instructie voor de komende dagen: zo hou je het resultaat van de cursusdag vast.

350 euro

Min. 8 deelnemers, max. 12 deelnemers
(Peildatum is 3 weken voor de cursus)

Onderwerpen
1 Scannen lezen vs. intensief lezen
2 Veranderen van de beweging van het lezend oog
3 Tekstvoorspelling, voorspelling van de betekenis
4 Geheugentraining
5 ‘Mentale representatie van de tekst’ en mindmapping
6 Oefeningen om snel te blíjven lezen, ook na afloop van de cursusdag

De trainer
Judith Winterkamp (Taalcentrum VU)

Annuleringstermijn
Het minimum aantal deelnemers voor de trainingen is 8 personen. Peildatum is drie weken voor de eerste trainingsdag. Kostenloos annuleren kan tot drie weken voor de eerste trainingsdag. Daarna wordt het volledig bedrag in rekening gebracht.

Onderdelen van trainingen worden in samenwerking met trainers van binnen en buiten de HvA verzorgd. De trainers hebben de datum(s) vroegtijdig in hun agenda gereserveerd. Het is voor hen en voor onze eigen organisatie nodig ruim tevoren te weten of er voldoende belangstelling is. Wij verwerken de aanmeldingen op volgorde van binnenkomst.

Meld je hier aan

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 20 februari 2018