Hogeschool van Amsterdam

Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie

mw.  A.M. Kanis (Marije)

Onderzoeker Zorg en Openbare ruimte

Dr. Marije Kanis is onderzoeker bij het lectoraat Digital Life.

In haar huidige onderzoek streeft Kanis naar slimme technologische en creatieve toepassingen die een positieve bijdrage leveren aan de openbare ruimte en in de zorg. Marije richt zich hierbij op het realiseren van futuristische scenarios, het tastbaar en inzichtelijk maken van ambient (sensor) interactie en bovenal op de behoeftes van de mens.

Daarnaast is Kanis werkzaam bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) in de Creative Design for Playful Impact group, die zich focust op speelse interventies. Zo zet ze onder andere play- en game design principes in om mensen aan te zetten tot duurzaam fashiongedrag.

Kanis bekleedde verschillende functies op het gebied van interactieve kunst, design, media en technologie. Zo is zij onder andere werkzaam geweest bij Electronic Arts (GB) en MIT Medialab Europe (USA/IRL). Marijes werk is wereldwijd gepresenteerd (o.a. op het International Film festival 1999 en E-Culture fair 2003) en ze heeft talrijke wetenschappelijke artikelen geschreven (o.a. voor ACM CHI en de Journal of Personal & Ubiquitous Computing).

Kanis studeerde cum laude af aan de HKU (Interaction Design) en heeft een master in Informatica (Media Technologie) van de Universiteit Leiden. Ze promoveerde aan de Brunel University in Engeland op het thema Positive expressive technologies for Social Wellness.