Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie

‘Ode aan Jasper’ maakt indruk

23 nov 2015 16:57 | AKMI

“Dit was een dag met een gigantische gouden rand” schreef Mark gisteravond op zijn Facebookpagina ‘Ode aan Jasper’. Hij gloeide nog na van de try-out die hij eerder die dag verzorgde op de HvA. Mark en Jasper Wijnen speelden samen met pianist Ronald van Eunen hun voorstelling voor 75 studenten en docenten van drie verschillende minoren: Community Care, Outreachend Werken en Innoveren en Mensen met een verstandelijke beperking.

In verhalen, liedjes en beeld nam Mark het publiek mee in zijn leven. Zijn leven zag er voor de geboorte van Jasper heel anders uit dan nu: hij had een vlotte babbel, een goede baan, een grote auto, maar vooral ook: een masker op. Jasper bleek een paar weken na zijn geboorte een ernstige vorm van epilepsie te hebben. Dat zette het leven van Mark en zijn vrouw compleet op z’n kop. Mark is de reis met zijn meervoudig gehandicapte zoon aangegaan en ontdekte gaandeweg de onvoorwaardelijke liefde van én voor Jasper. Voor Jasper heeft hij zijn masker afgezet. “Ik heb in jou mijn meester gevonden”, vertelde Mark tijdens de voorstelling aan Jasper. Mark maakt aan het publiek duidelijk dat leven met een gehandicapte zoon vooral ook veel positieve kanten heeft. En ook waarom het voor Mark zo belangrijk is dat Jasper bij de voorstelling is: “Waarom zou hij er niet bij zijn? Ik ben zo trots op die gozer dat ik mijn ode aan hem graag breng waar hij bij is”. De interactie tussen Mark en Jasper was dan wel niet talig, maar maakte wel zichtbaar indruk op het publiek. Met liedjes als Kapotte engel van Rob de Nijs en Anders anders van Herman van Veen maakte Mark de bijzonderheid van zijn gezin op een prachtige manier duidelijk.

Na afloop werd aan de studenten gevraagd een evaluatie in te vullen over de voorstelling. Iemand schreef: “Ik word me bewuster van het werk dat mantelzorgers doen en heb daar veel respect voor”. Een andere student vatte de boodschap van de voorstelling samen: “Leef met de dag, geniet met volle teugen, leer elke dag, bekijk de wereld positief, accepteer de situatie en maak er het beste van, verrijk jezelf! Leef / werk vanuit je hart (niet altijd vanuit je hoofd)”. Regisseur Maretty van den Mosselaar noemde de reacties van studenten ontroerend mooi.

Tijdens de Q&A stelden de studenten vragen aan de spelers en een van de begeleiders van Jasper, die ook aanwezig was. De vragen en antwoorden vormden een mooie afsluiting van een heel bijzondere middag.

De voorstelling ‘Ode aan Jasper’ gaat op 6 januari 2016, de dag dat Jasper 18 wordt, in première. Op 23 januari spelen ze in De Oever te Alkmaar. Meer informatie over de voorstelling en over speeldata is de vinden op http://odeaanjasper.weebly.com/. Voor leuke updates over de voorstelling en Jasper zie de facebookpagina ‘Ode aan jasper’.

CREATIEF BIJBRENGEN VAN MANTELZORG BIJ MINOREN