Amsterdams Kenniscentrum voor Maatschappelijke Innovatie

Schoolveiligheid in het Kohnstammhuis

3 jul 2012 09:02 | AKMI

26 Juni 2012 was het zover. Het eerste congres van het lectoraat Management van Cultuurverandering met de titel 'Cultuurverandering: wat werkt wel & wat werkt niet?' in het Kohnstammhuis. Het congres vormt een aanzet tot een community voor professionals, managers, docenten en studenten, waarin kennis en ervaringen over cultuurverandering met elkaar gedeeld kan worden.

Op deze zonnige dinsdagmiddag zijn 45 deelnemers bij elkaar gekomen om te luisteren naar een presentatie van Chesley Rach, plaatsvervangend gemeentesecretaris die ingaat op de impactvolle veranderagenda die binnen de ambtelijke organisatie van de gemeente de komende maanden zijn beslag zal krijgen. Met zijn rustige en toch bevlogen manier van spreken wist hij de zaal gelijk te boeien en ontstond er een interessante discussie.

Na de opening zijn deelnemers in drie subgroepen uiteengegaan om deel te nemen aan workshops die werden ingeleid door opdrachtgevers van het lectoraat. Zo werd de Workshop Cultuurfricties bij samenwerking geleid door Ron Zandvliet van DMO en Annerieke Coenraads van de politie Amsterdam-Amstelland. De presentatie en de discussie spitsten zich toe op het onderwerp schoolveiligheid. De workshop Effectieve Organisatieculturen werd geleid door Joke Goedhart en Margreet Muller, respectievelijk stadsdeelsecretaris en directeur Wijkzaken van stadsdeel Nieuw-West.

In die workshop werd vooral aandacht besteed aan de ervaringen rond het samengaan van verschillende stadsdelen. In een derde workshop stond het onderwerp Organisatie-integriteit centraal. De aanwezigheid van de opdrachtgevers heeft gezorgd voor meer diepgang en inhoudelijke discussie tussen professionals en ook studenten. De reacties waren dan ook erg positief.

Ter afsluiting heeft Rita van Dijk een presentatie gegeven over het 'Ontroesten' van organisaties. Met haar ervaring en expertise was zij de juiste persoon om iedereen in de late middag nog bij de les te houden. De bijeenkomst werd gekenmerkt door een informele en gezellige sfeer wat tijdens de netwerkborrel goed zichtbaar werd.

Mocht u de bijeenkomst hebben gemist, dan zien wij u hopelijk volgend jaar tijdens het tweede lectoraatscongres!

Ritchie Feurich, stagiair en congresorganisator , ritchie.feurich@hva.nl